Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας – Ολλανδίας μετά τη χθεσινή απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση του αεροπλάνου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ. Η Τουρκία απειλεί με σκληρά αντίποινα. 

Ads

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία, θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ολλανδία, εάν πριν από τις εκλογές της Τετάρτης θυσιάζεις τις τουρκο-ολλανδικές σχέσεις, θα πληρώσεις υψηλό τίμημα», πρόσθεσε. 

«Η Τουρκία δεν έχει κάνει ακόμη αυτό που είναι απαραίτητο να κάνει, η Δύση είναι ισλαμοφοβική και έδειξε το αληθινό της πρόσωπο», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε τα γερμανικά ΜΜΕ ότι τα ρεπορτάζ τους για το προεδρικό σύστημα είναι ψευδή: «Η γερμανική δημόσια τηλεόραση διαδίδει ψέματα». Παράλληλα, ευχαριστησε τη γαλλική κυβέρνηση για την άδεια να μιλήσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απόψε στην πόλη Μετς.

Χθες στην πρώτη του αντίδραση ο Ερντογάν εξαπέλυσε ευθείες απειλές προς τους Ολλανδούς τους οποίους χαρακτήρισε «απομεινάρια των ναζί» και φασίστες. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» πρόσθεσε. 

Ads

Θα υπάρξουν σκληρά αντίποινα…

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του είπε οτι «στη διπλωματία ήταν ό,τι πιο ακραίο μπορούσε να συμβεί. Η ακύρωση της πτήσης είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη. Απ’ όποια πλευρά και να το δείτε, είναι απαράδεκτο για τις αξίες τις Ευρώπης και την φιλία των δύο χωρών».

Ο Τούρκος υπουργός διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη. Ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Αντίδραση υπήρξε και από την αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της Ολλανδίας, μάλιστα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις εκδηλώσεις του στο εξωτερικό για το δημοψήφισμα. 

Διαβάστε επίσης: 

Ρούτε: Θέλουμε αποκλιμάκωση, αλλά δεν εκβιαζόμαστε

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, σημειώνοντας πάντως πως «αν κλιμακώσουν, θα πρέπει να απαντήσουμε». 

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά» ανέφερε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε» πρόσθεσε, λέγοντας πάντως ότι «η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί».

Το χρονικό του επεισοδίου

Οι Ολλανδοί κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα εντός της χώρας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ωστόσο, ότι θα μεταβεί στο Ρότερνταμ για να πάρει μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση υπέρ του Ερντογάν παρά την απαγόρευση. Απείλησε δε τους Ολλανδούς με κυρώσεις αν προσπαθήσουν να εμποδίσουν αυτή την επίσκεψη. 

Τότε η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια προσγείωσης του αεροσκάφους του Τούρκου υπ. Εξωτερικών. Μάλιστα απαγόρευσε και στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, να προσεγγίσει το τουρκικό προξενείο και να μιλήσει σε οπαδούς του Ερντογάν. Κατόπιν αστυνομικοί της συνόδευσαν στα σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία. Η Καγιά είχε ξεκινήσει οδικώς από το Βερολίνο αφού απαγορεύτηκε στον Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρόντερνταμ. 

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ήταν η απάντηση της Ολλανδικής κυβέρνησης. 

Έξω από το προξενείο τουλάχιστον χίλιοι διαδηλωτές κρατώντας τουρκικές σημαίες ζητούν να δουν την υπουργό. Τη συγκέντρωση διέλυσε η αστυνομία κάνοντας χρήση αντλιών νερού. Στην Κωνσταντινούπολη περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προξενείο φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης στον Ερντογάν. Μάλιστα κάποιος κατέβασε την ολλανδική και κρέμασε την τουρκική σημαία. Στην Άγκυρά διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πορτοκάλια στην ολλανδική πρεσβεία. 

Επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Ρόντερνταμ

Στη συνέχεια η Τουρκία απέκλεισε – για λόγους ασφαλείας, όπως διατείνεται – την ολλανδική πρεσβεία, το προξενείο και την κατοικία του Ολλανδού πρέσβη ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας σημειώνεται λίγες ημέρες πριν τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το ισλάμ. Το αντιισλαμικό, ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να κερδίζει τη δεύτερη θέση.

Διαβάστε επίσης: Διπλωματικός… πόλεμος: Στα άκρα οι σχέσεις Ολλανδίας – Τουρκίας

Τι θα γίνει στη Γερμανία

Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν έχει προκαλέσει εντάσεις και με τη Γερμανία, καθώς πολλές γερμανικές πόλεις ακύρωσαν εκδηλώσεις υπέρ του Τούρκου Προέδρου.

Το ζήτημα τούρκων υπουργών που δραστηριοποιούνται πολιτικά απασχολεί εδώ και καιρό και την γερμανική κοινή γνώμη, η οποία απορρίπτει στην πλειοψηφία της πολιτικές συγκεντρώσεις και εμφανίσεις πολιτικών που διχάζουν την τουρκική κοινότητα στη χώρα. 

Στο ερώτημα αν η γερμανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει πολιτική ομιλία ξένων κυβερνητικών στελεχών πήρε θέση την Παρασκευή το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο. Το οποίο και καθιστά σαφές ότι εναπόκειται στη γερμανική κυβέρνηση να απαγορεύσει προεκλογικές ομιλίες μελών της τουρκικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο, ούτε από το γερμανικό Σύνταγμα και ούτε από το Διεθνές Δίκαιο προκύπτει ότι αλλοδαποί πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν το δικαίωμα να έρχονται στη Γερμανία και να δραστηριοποιούνται πολιτικά. Μια τέτοιου είδους δράση προϋποθέτει είτε την ρητή, είτε την σιωπηρή συγκατάθεση της γερμανικής κυβέρνησης. 

Η απαγόρευση της πολιτικής δραστηριότητας ενός ξένου αξιωματούχου σε γερμανικό έδαφος με την επίσημη του ιδιότητα είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και δεν προσβάλει το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας γνώμης.

Παρά την απόφαση του ανωτάτου γερμανικού δικαστηρίου, το Βερολίνο δεν σκοπεύει να απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία μελών της τουρκικής κυβέρνησης για να συμμετέχουν σε προεκλογικές εκδηλώσεις για το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. 

Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η ελευθερία της άποψης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ τόνισε ότι «αυτό που ζητάμε από άλλους, θα πρέπει να εφαρμόζουμε και εμείς». Αντιδράσεις για την απόφαση αυτή υπάρχουν από το κόμματα της αντιπολίτευσης.