Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που η Γερμανία κήρυξε πόλεμο σε γαλλικό έδαφος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ παρευρέθηκαν σε τελετή μνήμης στην Αλσατία για τα θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ads

Οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Γαλλίας, Γκάουκ και Ολάντ τίμησαν μαζί τους νεκρούς του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, La Grande Guerre, όπως λέγεται, ακριβώς 100 χρόνια μετά την κήρυξή του στη Γαλλία από το Γερμανικό Ράιχ.

Οι τελετές γίνονται στην Αλσατία, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Χαρτμανσβίλερκοπφ, που χτίστηκε το 1932, κοντά στα γερμανογαλλικά σύνορα, ένα τεράστιο νεκροταφείο, όπου είναι θαμμένοι οι σωροί περίπου 30.000 γάλλων και γερμανών στρατιώτες. Οι δυο ηγέτες κατέθεσαν κοινό στεφάνι στο μνημείο και αγκαλιάστηκαν εμφανώς συγκινημένοι.
 

Ο πρόεδρος Γκάουκ αποκάλεσε δώρο ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν συνείδηση των μεταξύ τους φιλικών σχέσεων. Επίσης προειδοποίησε για τους κινδύνους του αναδυόμενου εθνικισμού που «ώθησε εμάς τους Γερμανούς δύο φορές σε παγκόσμιους πολέμους». «Η Ευρώπη στην περιοχή της Αλσατίας και του Λότρινγκεν πρόδωσε αυτό που τη συνιστά σε αξίες και σε πολιτισμό» τόνισε ο Γκάουκ.

Κατά την τελετή ο Γάλλος πρόεδρος να ζήτησε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες παιδιά και άμαχος πληθυσμός.

Ads

«Πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες, τώρα περισσότερο από ποτέ, για να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Γάζα και να σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Ολάντ από το Χαρτμανσβίλερκοπφ.

«Σε όσους απελπίζονται από τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν μπορούμε να τους στείλουμε ένα πιο ωραίο μήνυμα από το σημερινό» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος. «Η ιστορία της Γαλλίας και της Γερμανίας αποδεικνύει ότι η θέληση μπορεί πάντα να νικά τη μοίρα και ότι οι λαοί που θεωρούνταν προαιώνιοι εχθροί μπορούν να συμφιλιωθούν μέσα σε λίγα χρόνια» υπογράμμισε.