Σε συναγερμό τέθηκαν για ακόμη μια φορά την Τρίτη το πρωί οι Βρυξέλλες, μετά από πληροφορίες για βόμβα σε εμπορικό κέντρο στην καρδιά της πόλης. Η βελγική αστυνομία συνέλαβε έναν άντρα ο οποίος κινούνταν ύποπτα γύρω από το κτίριο και φορούσε μία ζώνη, στην οποία εικαζόταν ότι είχε εκρηκτικά. Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν έφερε πάνω του εκρηκτικά.

Ads

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί όταν ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος φορούσε μία ύποπτη ζώνη εντοπίστηκε στο εμπορικό κέντρο City2 στο κέντρο των Βρυξελλών. Αμέσως τέθηκαν σε συναγερμό οι αντιτρομοκρατικές αρχές της χώρας, οι οποίες έσπευσαν στο σημείο συνέλαβαν τον άνδρα κι αφού εκκένωσαν το εμπορικό κέντρο πραγματοποίησαν έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν βόμβας.

image

Μετά τον έλεγχο δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά.

Ads

image

Της αστυνομικής επιχείρησης ακολούθησε  έκτατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. «Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή».

image

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου που προειδοποιούσε για πολλαπλά χτυπήματα των τζιχαντιστών στη χώρα αλλά και τη Γαλλία.

image

Γαλλικές και βελγικές αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή. Μεταξύ των σημείων που ήταν στόχοι στο Βέλγιο βρισκόταν ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, ένα εστιατόριο – αμερικανικής αλυσίδας φαστ φουντ και ένα αστυνομικό τμήμα.

image

Το περιστατικό ήρθε δύο μέρες μετά την προσαγωγή 12 ατόμων για σχεδιαζόμενες επιθέσεις και την τελική σύλληψη τριών, μεταξύ των οποίων και δύο συγγενείς των αδερφών Μπακράουι.