Στην τετραμερή συνάντηση στην Γενεύη για την Ουκρανική κρίση, στην οποία συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ουκρανία και η Ρωσία, συμφωνήθηκε, κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Να αδειάσει πρώτα η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου», λένε οι φιλορώσοι του Ντόνετσκ. 

Ads

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας της συνάντησης, συμφωνήθηκε η αποχή από κάθε είδους βία, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης. Ζήτησε, δε, μια πιο αποκεντρωμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία, με παροχή ευρύτερων εξουσιών στις ρωσόφωνες περιοχές.

O Σεγκέι Λαβρόφ κάλεσε όλες τις παράνομες ένοπλες ομάδες να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν τα κτίρια και τους δημόσιους χώρους που έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία τονίζοντας πως συμφωνήθηκε να παρασχεθεί αμνηστία σε όλους τους διαδηλωτές, εκτός από αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα. Τα παραπάνω επισημαίνονται και στο κοινό ανακοινωθέν. Όπως τόνισε ο Λαβρόφ η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς και κάλεσε για μακροχρόνιες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ξεκαθάρισε δε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λέγοντας: «Δεν έχουμε κανενός είδους επιθυμία να αποστείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τα θεμελιώδη συμφέροντά μας». Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε και στην απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία όλων των Ρώσων ανδρών, ηλικίας 16 έως 60 ετών, στην όποία προχώρησε η Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως διάκριση και εχθρική κίνηση του Κιέβου. 

Ads

Οι όροι της συμφωνίας:

  • Όλες οι ένοπλες ομάδες θα παραδώσουν τα όπλα
  • Τέλος των καταλήψεων (κτιρίων και δημόσιων χώρων, δρόμων, πλατειών κλπ)
  • Αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες εκτός εκείνων που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα
  • Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές.
  • Έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων
  • Οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από όλες τις πλευρές εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω

Η τετραμερής συνάντηση, μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε περίπου στις 12:00 ώρα Ελλάδας. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο οδικός χάρτης για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα ο Κέρι δήλωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και στην αρχή της εβδομάδας» θα πρέπει να γίνουν ορισμένα από τα βήματα αυτά.

Το ζητούμενο είναι να μην μείνουμε στις γραπτές διατυπώσεις αλλά να προχωρήσουμε σε  πράξεις δήλωσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και προειδοποίησε τη Ρωσία πως χρειάζεται να εφαρμόσει άμεσα την συμφωνία που έχει στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία αν θέλει να αποφύγει μια περαιτέρω διεθνή δράση εις βάρος της χώρας του. «Κατέστησα σαφές σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι αν δεν μπορέσουμε να δούμε πρόοδο στις άμεσες προσπάθειες για την (…) εφαρμογή των αρχών αυτής της συμφωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να χρειαστεί να επέμβει η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία και πως πιστεύει πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. Πάντως η Ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου στην χώρα κάθε Ρώσου ηλικίας 16-60 ετών, καθώς κατηγορεί το Κρεμλίνο πως στέλνει ανθρώπους των υπηρεσιών πληροφοριών για να καλλιεργήσουν αποσχιστικές τάσεις στα ανατολικά. Χτες στην Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ουκρανών και φιλορώσων έχασαν την ζωή τους τέσσερις διαδηλωτές.  

Η πρώτη αντίδραση των φιλορώσων

Φιλορώσοι διαδηλωτές στο Ντόνετσκ με την ανακοίνωση της συμφωνίας σχολίασαν πως δεν θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους αν δεν αδειάσει πρώτα η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. «Ας ξεκινήσουν από την Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο και στη συνέχεια θα λάβουμε και εμείς τις αποφάσεις μας», δήλωσε ένας εκ των ηγετικών στελεχών των φιλορώσων διαδηλωτών στο Ντόνετσκ.