Η Ρωσία δεν σκοπεύει να εξαπολύσει πόλεμο κατά της Τουρκίας με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Χαρακτήρισε πάντως την κατάρριψη ως μια «προσχεδιασμένη πρόκληση».

Ads

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο (η κατάρριψη) δεν ήταν σκόπιμη, μοιάζει με προμελετημένη πρόκληση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν είναι άγνωστο πως οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν το τουρκικό έδαφος».

Ο Λαβρόφ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «η Τουρκία, η οποία τώρα ζητά διάλογο» θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να επικοινωνήσει με την Ρωσία πριν και αμέσως μετά το συμβάν, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι παραδόξως υπάρχει άφθονο βιντεοσκοπημένο υλικό από την πτώση του αεροσκάφους.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κατάρριψη συνέβη «λίγο μετά από μια σειρά ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε πετρελαϊκά κομβόι και μονάδες των τρομοκρατών» και κατέκρινε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την στάση που κράτησαν, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν εξέφρασε συλλυπητήρια προς την Ρωσία για την απώλεια μελών των ένοπλων δυνάμεών της, παρέχοντας στην ουσία κάλυψη στις ενέργειες της Άγκυρας.

Ads

Πρόσθεσε επίσης ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία δεν έχουν διακοπεί και ότι ο ίδιος είχε επαφή με τον Τούρκο ομόλογό του. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι συζήτησε τηλεφωνικά για «περίπου μια ώρα» με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος «προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας» λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος «παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο».

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε αυτή την επίθεση «εντελώς απαράδεκτη», επισημαίνοντας πως οι σχέσεις με την Τουρκία θα αλλάξουν μετά την κατάρριψη του μαχητικού. «Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε σε αυτό που συνέβη. Όχι επειδή πρέπει να προχωρήσουμε σε αντίποινα. Απλώς υπάρχουν παρά πολλά ζητήματα στο τουρκικό έδαφος που συνιστούν ευθεία απειλή προς τους πολίτες μας. Και όχι μόνο τους δικούς μας πολίτες».

Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, για κλείσιμο της τουρκο – συριακής μεθόριος προκειμένου να «σταματήσει η ροή τζιχαντιστών», θεωρώντας πως πρόκειται για μια «καλή πρόταση».