Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν κάποιο από τα υπογράφοντα μέρη αποσυρθεί από αυτή, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ads

«Η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν κάποια από τις πλευρές αποσυρθεί μονομερώς. Θα καταρρεύσει και δεν θα υπάρχει συμφωνία. Το πιστεύουμε και νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν πολύ καλά. Και πρώτοι απ’ όλους οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες, απ’ ό,τι ακούω, θα τους παροτρύνουν τώρα να πάρουν θέση παρόμοια με αυτήν την Ουάσινγκτον» είπε ο Ρώσος υπουργός.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει, δεδομένου ότι ένα τέτοιο αίτημα δεν θα το δεχόταν το Ιράν.

Η συμφωνία «δεν θα επιβίωνε σε αλλαγμένη μορφή, ιδίως σε αυτήν που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε ο Λαβρόφ, τονίζοντας: «Κάτι τέτοιο θα ήταν μη αποδεκτό από το Ιράν, είναι ήδη σαφές και η Ευρώπη, πιστεύω, αναγνωρίζει επίσης αυτόν τον κίνδυνο».

Ads

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε επίσης ότι το γεγονός πως η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν έχει εξελιχθεί σε «διαπραγματευτικό χαρτί σε ορισμένες πολιτικές και γεωπολιτικές» επιδιώξεις θα παρεμποδίσει και τις οποιεσδήποτε προσπάθειες να πειστεί η Βόρεια Κορέα να κάνει υποχωρήσεις παρόμοιες με εκείνες της Τεχεράνης.