Βουλευτές στο τουρκικό κοινοβούλιο πιάστηκαν στα χέρια κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την έγκριση νομοθεσίας σχετικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Ads

Το επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Η ένταση ξεκίνησε μετά από αναφορά στις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, με βουλευτή του HDP να καταγγέλλει δολοφονίες αμάχων

Τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί μετά τις 2 Μαΐου. Το κοινοβούλιο θα συζητούσε για τη νομοθεσία που απαιτείται ώστε οι Τούρκοι να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς θεώρηση διαβατηρίου (βίζα), ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας. 

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να προτείνουν την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στις 4 Μαΐου, όμως συναντούν έντονες αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει πως η Τουρκία ανταποκρίνεται σε λιγότερο από το 50% των 72 κριτηρίων που έχουν τεθεί και ότι οι προϋποθέσεις που θέτει (για την άρση της θεώρησης διαβατηρίου) δεν θα μετριαστούν.

Ads