Για ξέπλυμα χρήματος από τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού χρησιμοποιήθηκε η βρετανική τράπεζα HSBC, όπως προκύπτει μετά από έκθεση της αμερικανικής γερουσίας που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν τη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατά την οποία αναμένεται να καταθέσουν στελέχη της τράπεζας.

Ads

Η έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ αποκάλυψε πως οι χαλαροί έλεγχοι στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης επέτρεπε ουσιαστικά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από όλο τον κόσμο.  Μεταξύ άλλων θεωρείται σίγουρο ότι τεράστια ποσά από το εμπόριο ναρκωτικών των Μεξικανικών καρτέλ, πέρασαν σχεδόν σίγουρα από την τράπεζα ενώ μέσω αυτής κινήθηκαν και ύποπτα τραπεζικά κεφάλαια από την Συρία, το Ιράν, τα νησιά Κέιμαν και την Σαουδική Αραβία.
 
Υπεύθυνοι της HSΒC αναφέρουν ότι η τράπεζα θα λογοδοτήσει για το τι ακριβώς πήγε στραβά. Πάντως η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, απέτυχε να ελέγξει αποτελεσματικά την βρετανική τράπεζα.
 
Η καταδικαστική έκθεση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για το βρετανικό τραπεζικό σύστημα καθώς εξετάζεται εξονιχιστικά από ρυθμιστές και νομοθέτες. Οι επικριτές σχολιάζουν πως το ζήτημα που προέκυψε για το διατραπεζικό επιτόκιο Libor είναι ένα μόνο, το πιο πρόσφατο, παράδειγμα για ένα τραπεζικό σύστημα που χρειάζεται ριζική ανακατασκευή.
 
Η έρευνα της επιτροπής τα συμπεράσματα της οποίας θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στην Γερουσία, διήρκησε ένα χρόνο. Κατά το διάστημα αυτό μελετήθηκαν 1,4 εκατομμύρια έγγραφα και πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 75 στελέχη της τράπεζας και ρυθμιστές του τραπεζικού τομέα, πολλοί εκ των οποίων αναμένεται να καταθέσουν σήμερα.
 
Μεταξύ άλλων, ο νομικός σύμβουλος Στουαρτ Λεβι ο οποίος άρχισε να εργάζεται στην τράπεζα τον Ιανουάριο ενώ προηγουμένως υπήρξε ανώτατο στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
 
Στο μεταξύ, σε υπόμνημα που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από την ακροαματική διαδικασία, ο εκτελεστικός διευθυντής της HSBC, Στιούαρτ Γκιούλιβερ δήλωσε: «Είναι σωστό να θεωρηθούμε υπεύθυνοι και να αναλάβουμε την ευθύνη να επανορθώσουμε όσα δεν έγιναν σωστά».
 
«Θα απολογηθούμε, θα αποδεχτούμε τα λάθη μας, θα λογοδοτήσουμε γι’ αυτές τις πράξεις και θα δεσμευτούμε απόλυτα για να διορθώσουμε αυτά που πήγαν λάθος» αναφέρει από την πλευρά της η HSBC σε σχετική ανακοίνωση.
 
Επιμέλεια: Πέτρος Κοροβήλας