Σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε το RT, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, δήλωσε σε συνομιλητή της ότι ήρθε η ώρα να πάρουν τα όπλα και να αρχίσουν να σκοτώνουν τους Ρώσους. Η συνομιλία έλαβε χώρα μετά την υπογραφή της προσάρτησης της Κριμαίας στην Ρωσία, στις 18 Μαρτίου. Η αυθεντικότητα του ντοκουμέντου επιβεβαιώθηκε και από την ίδια την Τιμοσένκο. 

Ads

Η πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλο το αρχείο είναι αυθεντικό εκτός από ένα σημείο όπου φέρεται να λέει πως πρέπει να εξολοθρευθούν με πυρηνική βόμβα τα 8 εκατομμύρια Ρώσων στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι αυτή η δήλωση είναι προϊόν μοντάζ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η Τιμοσένκο λέει πως στην πραγματικότητα είπε πως τα 8 εκατομμύρια των Ρώσων στην Ουκρανία, είναι Ουκρανοί. 

Η Τιμοσένκο ακούγεται να δηλώνει έτοιμη “να πάρει ένα αυτόματο όπλο και να πυροβολήσει τον επικεφαλής των Ρώσων” στην Κριμαία, ενώ υποστηρίζει ότι εάν ήταν στην εξουσία τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε επιτρέψει να συμβούν. 

Θερμό επεισόδιο;

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα μικρό ρωσικό πλεούμενο πριν από λίγο κινήθηκε επιθετικά εναντίον ουκρανικού αποβατικού σκάφους, του «Κονσταντίν Ολσάνσκι», το οποίο σταθμεύει στη λίμνη Ντονουζλάβ, στη δυτική Κριμαία.

Ads

Καθώς πλησίαζε το ρωσικό σκάφος, στο ουκρανικό ακούστηκαν πυρά και υψώθηκε καπνός από το ουκρανικό πλοίο. Σύμφωνα με Ουκρανό εκπρόσωπο, που επικαλείται το πρακτορείο, επρόκειτο για προπέτασμα καπνού που χρησιμοποίησε το πλήρωμα.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Χάγη στο πλαίσιο Συνόδου για την πυρηνική ενέργεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ κρατούν κοινή στάση απέναντι στην Μόσχα και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν κυρώσεις. Αντικυρώσεις αρχίζει να επιβάλλει το Κρεμλίνο. 

Συνάντηση στη Χάγη, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για την Ασφάλεια, είχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρίι Ντεστσίτσια, όπως επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ρωσία «θα διατηρήσει επαφές με τη νέα ηγεσία στο Κίεβο» ανέφερε ο Λαβρόφ σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στην ολλανδική πόλη μετά τη συνάντηση με τον Ντεστσίτσια.

Το πρωί της Δευτέρας πάντως τη μεταφορά του συνόλου των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία στην ηπειρωτική Ουκρανία αποφάσισε η ουκρανική ηγεσία. Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε εντολή στο ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας να αποσύρει το σύνολο των ουκρανικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας.