«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι ενωμένες για να επιβάλουν το τίμημα στη Ρωσία μετά την επέμβασή της στα εσωτερικά της Ουκρανίας», δήλωσε από την Ολλανδία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη διήμερο Σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια. Επίσης δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση. 

Ads

Στο πλαίσιο της Συνόδου συναντήθηκε και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζιπινκγ, στον οποίο είπε πως «ενεργώντας από κοινού, η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του διεθνούς δικαίου, στον σεβασμό της κυριαρχίας των χωρών και στη θέσπιση των κανόνων σε διεθνές επίπεδο που θα επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους να ευημερήσουν».

Ακόμη, από την Χάγη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε ότι εντός του 2014 δεν θα υπάρξει σύνοδος των G8 σε ρωσικό έδαφος, όπως είχε προγραμματιστεί για το Σότσι. Απαντώντας το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε πως “δεν τους ενδιαφέρει”, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, πρότεινε ως νέο τόπο διεξαγωγής της Συνόδου την Φλωρεντία.  

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και των ηγετών των χωρών που έχουν ήδη αποφασίσει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ads

Πάντως, την ώρα που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία απαντά με άλλες κυρώσεις. Συγκεκριμένα, η Μόσχα απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε 13 Καναδούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών σε σύμβουλο του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ και στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, σε απάντηση στις κυρώσεις που υιοθέτησε ο Καναδάς εναντίον της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι ευελπιστεί η κρίση στην Κριμαία να μην βλάψει τη συνεργασία με τη Ρωσία στις προσπάθειες για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ελπίζω οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν τη Ρωσία να γίνει εταίρος στην προσπάθεια αυτή, να συνεχίσουν να ισχύουν» δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στην Χάγη.

Σημειώνεται ότι σχέδια για μια κοινή αποστολή Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την προστασία ενός αμερικανικού φορτηγού πλοίου που θα καταστρέψει το πλέον φονικά χημικά όπλα της Συρίας ακυρώθηκαν εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.