Η δολοφονία του δεύτερου αφροαμερικανού στο Μιζούρι των ΗΠΑ λίγες ημέρες μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του 18χρονου Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον και εν μέσω των σφοδρών διαδηλώσεων στην πόλη, καταγράφηκε σε βίντεο περαστικού. Το βίντεο όμως φαίνεται να δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά την αναφορά των δυο αστυνομικών που πυροβόλησαν 12 φορές τον 25χρονο. 

Ads

Οι αστυνομικοί είχαν δηλώσει ότι ο νεαρός κινούνταν νευρικά προς το μέρος τους, κραδαίνοντας ένα μαχαίρι και φωνάζοντας «σκοτώστε με, σκοτώστε με». 

Στο βίντεο που ακολουθεί ο νεαρός φαίνεται όντως να περπατάει νευρικά γύρω από δύο κουτάκια αναψυκτικών που έχει αφήσει στο πεζοδρόμιο. Το ένα χέρι του είναι στην τσέπη του φούτερ που φοράει χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν κρύβει κάποιο όπλο. Κάποια στιγμή εμφανίζεται το περιπολικό με δύο αστυνομικούς να καλούν τον Πάουελ να μείνει ακίνητος. Τότε ο 25χρονος αρχίζει να φωνάζει «σκοτώστε με, σκοτώστε με» και τη στιγμή που κάνει κίνηση προς τους αστυνομικούς – χωρίς να είναι καθαρό από την εικόνα αν έχει στα χέρια του το μαχαίρι – οι ένστολοι ανοίγουν πυρ πυροβολώντας 12 φορές κατά του 25χρονου που πέφτει στο έδαφος.

Προσοχή Σκληρές Εικόνες

Από το βίντεο φαίνεται πάντως ότι η ζωή των αστυνομικών δεν απειλούνταν ευθέως από τον νεαρό τον οποίο θα μπορούσαν να είχαν με ευκολία ακινητοποιήσει με όπλο στατικού ηλεκτρισμού. Αντιθέτως όμως η αστυνομία της κομητείας του Σεν Λούις σχολίασε πως «πρώτο ζήτημα είναι η ασφάλεια των αξιωματικών. Νομίζω πως έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τι θα κάνατε αν σα πλησίαζε ένας κρατώντας μαχαίρι σε απόσταση 1 με 1,5 μέτρου».

Την ίδια στιγμή, στο Φέργκιουσον μετέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, κατ’ εντολή του Μπαράκ Ομπάμα για να εξομαλύνει τα πνεύματα και να εγγυηθεί μια «ενδελεχή και δίκαιη» έρευνα. Ο Χόλντερ που είναι ο πρώτος αφροαμερικανός που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δήλωσε πως «κατανοώ τη δυσπιστία, είμαι υπουργός Δικαιοσύνης αλλά είμαι επίσης και μαύρος».

Ads