Η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), ακραίο παρακλάδι του PKK, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή, διπλή βομβιστική επίθεση που αιματοκύλισε την Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας 38 νεκρούς και 155 τραυματίες.

Ads

Η ανάληψη ευθύνης έγινε με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Στην ανακοίνωσή τους, τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» σημειώνουν ότι δύο μαχητές τους έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση κοντά στο στάδιο της Μπεσίκτας, το Σάββατο.

Τα Γεράκια του Κουρδιστάν έχουν αναλάβει την ευθύνη για σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Τουρκία φέτος.

Ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη

Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη ασφαλείας με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, δήλωσαν πηγές της προεδρίας.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Κωνσταντινούπολη: Στους 38 οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, μεταξύ των θυμάτων είναι, πέραν των αστυνομικών, επτά άμαχοι και ένας που η ταυτότητα του δεν έχει διευκρινιστεί, έχουν προσαχθεί 13 ύποπτοι, ενώ όσο αφορά στους τραυματίες 14 νοσηλεύονται στην εντατική και πέντε βρίσκονται ακόμα στο χειρουργείο.  

Ορκίστηκε εκδίκηση

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ορκίστηκε σήμερα εκδίκηση και απήθυνε προειδοποίηση σε όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους επιτιθέμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ομιλία του στις κηδείες των θυμάτων στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

image

Καταδικάζει το φιλοκουρδικό HDP

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών και δικαστικών αρχών, καταδίκασε με ανακοίνωση του τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία πρέπει να είναι υπόδειγμα και κυρίως πολιτικός παράγοντας ειρήνης, δημοκρατίας και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

»Είναι ουσιαστικής σημασίας η άσκηση της πολιτικής, η γλώσσα που χρησιμοποιείται, το τόνος και οι πρακτικές που προκαλούν εντάσεις, πόλωση, εχθρότητα και συγκρούσεις να σταματήσει άμεσα».

Επικοινωνία Παυλόπουλου – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος για να του εκφράσει τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι «στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία».

Τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που καταδίκασε τις επιθέσεις.

«Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» τονίζει η σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «αυτές τις δύσκολες στιγμές στεκόμαστε όλοι στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας».