Τα τέσσερα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, εξέδωσαν κοινό ψήφισμα καταδίκης της απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία μετά από έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Στην ψήφισμα υπογραμμίζουν ότι η κοινή τους αυτή στάση είναι πολύτιμη για την προάσπιση της Δημοκρατίας στην Τουρκία.

Ads

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που έβαλαν στο στόχαστρό τους και την Εθνοσυνέλευση. Σημειώνεται πως το κτίριο του τουρκικού κοινοβουλίου βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες.

«Οι πραξικοπηματίες άφησαν έναν μαύρο λεκέ στη δημοκρατία της χώρας και η Τουρκία θα εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως όλα τα κόμματα καταδίκασαν το πραξικόπημα. Ο Γιλντιρίμ έκανε λόγο για μια νέα αρχή συνεργασίας στο κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, έξω από το κτίριο του τουρκικού κοινοβουλίου στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της απόπειρας πραξικοπήματος από οπαδούς του Ερντογάν. Χιλιάδες υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου συγκεντρώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται μετά από σχετική παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ads