Με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, που διαδήλωσαν, χθες, έξω από το ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, σε μια μαζικότατη διαμαρτυρία, ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι. Μετά τη διάλυση της διαδήλωσης συγκρούσεις σημειώθηκαν και στους γύρω δρόμους.

 
Μια ομάδα διαδηλωτών, παρά την επέμβαση της αστυνομίας, κατάφερε να παραμείνει στο σημείο και να πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία. Επεισόδια σημειώθηκαν και νωρίτερα όταν οι διαδηλωτές έφτασαν κοντά στα μεταλλικά κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί περιμετρικά του κοινοβουλίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι ωστόσο στη συνέχεια επανήλθαν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από ισπανικά μέσα εννέα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν 3 συλλήψεις και 100 προσαγωγές.
 
Η μαζική διαδήλωση για την «απαγωγή της Δημοκρατίας», όπως σημείωναν οι διοργανωτές, ξεκίνησε περίπου στις 17.30 τοπική ώρα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά του ισπανικού κοινοβουλίου, αλλά και σε όλη την πόλη. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως περισσότεροι από 1.300 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός.
 

Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για μια σημαντική μέρα για το κίνημα αντίδρασης ενάντια στην ισπανική κυβέρνηση. Η κινητοποίηση ήταν μια πρωτοβουλία του κινήματος «Occupy Congress». Οι διαδηλωτές που αναφέρουν πως εντάσσονται στο «Κίνημα των Αγανακτησμένων» τονίζουν πως η Δημοκρατία έχει «απαχθεί» και ζητούν τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
 
«Θα είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία» δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ένας από τους διοργανωτές, πριν ξεκινήσει η διαδήλωση. «Δεν πρόκειται να εμποδίσουμε στους βουλευτές να εισέλθουν στο κοινοβούλιο», ανέφερε. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτεορείο, η ισπανική νομοθεσία προβλέπει φυλάκιση έως και ενός έτους για όποιον εμποδίζει τις δραστηριότητες του κοινοβουλίου.
 
«Αυτή δεν είναι κρίση είναι μια απάτη» και «σώστε τη Δημοκρατία» είναι τα συνθήματα που ακούγονταν από τους συγκεντρωμένους. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια παράνομη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και να γίνει ένα δημοψήφισμα ώστε ο λαός να αποκτήσει λόγο», αναφέρει ο Carmen Rivero, ένας από τους διαδηλωτές.
 
«Δεν υπάρχει πραγματική Δημοκρατία. Η Δημοκρατία έχει απαχθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις οικονομικές δυνάμεις», δήλωσε ο Romula Barnares, ένας άλλος διαδηλωτής.
 
H Ισπανία βρίσκεται εν μέσω ύφεσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ παρουσιάζει και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη με 25%.
 
Τα μέτρα λιτότητας αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος,  ενώ η Ισπανία έχει ήδη πάρει δάνειο 100 δις ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στην τρόικα.
 
Η κυβέρνηση Ραχόι δέχεται πιέσεις για προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, καμία απόφαση δεν πρόκειται να παρθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου,  όταν και θα διεξαχθούν στην Γαλικία, πολιτική γενέτειρα του Ραχόι, όπως σημειώνεται στο BBC.