Η αιφνιδιαστική συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας το Σάββατο, δείχνει ότι ο Μουν είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στις πολεμικές απειλές για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Ads

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, έως τώρα ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης έχει παραμείνει ένας ουδέτερος μεσολαβητής μεταξύ Πιονγκγιανγκ και ΗΠΑ που προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η επιθυμία του Μουν για μία ειρηνευτική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα σημαίνει ότι ο Τραμπ θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την τακτική της «μέγιστης πίεσης», σε περίπτωση που καταρρεύσουν ξανά οι συνομιλίες.

«Με τη Ν. Κορέα και την Κίνα να συνομιλούν ήδη με τον Κιμ, είναι δύσκολο για τον Τραμπ να ενεργοποιήσει ξανά την τακτική του, αν αποτύχει η Σύνοδος με τη Βόρεια Κορέα», σχολιάζει στο Bloomberg ο Νάμκουνγκ Γιανγκ, σύμβουλος της Νότιας Κορέας.

Ads

«Στη λογική του Τραμπ η μέγιστη πίεση θα είχε αποτέλεσμα να “γονατίσει” ο Κιμ και να επιστρέψει παραδομένος στον διάλογο, αν τα πράγματα έφταναν σε οριακό σημείο», εξήγησε. «Αλλά ο Μουν το διέκοψε αυτό, αρχίζοντας ξανά τον διάλογο στην κορεατική χερσόνησο».