Αισιόδοξος για τη λύση του Κυπριακού εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά τις χωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ads

Ο Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται την Παρασκευή στην Αθήνα, δήλωσε μετά τις συναντήσεις πως «υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος στο Κυπριακό», εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «η λύση ( του Κυπριακού) βρίσκεται κοντά». Αυτό δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα γίνει, πρόσθεσε.

Αυτή η πεποίθηση, σημείωσε ο Κέρι, έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, μετά τις σημερινές συναντήσεις του. «Αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου», επεσήμανε.

Επίσης, ανέφερε ότι είναι εντυπωσιασμένος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι, σημείωσε, εργάζονται σκληρά.

Ads

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι μια βιώσιμη και διαρκής λύση θα έχει ωφέλεια για την Κύπρο και όλη την περιοχή . «Η Κύπρος θα γίνει ένα επιχειρηματικό κέντρο. Θα είναι μοντέλο για άλλους τόπους που χρειάζονται πολυεθνικό μέλλον», είπε.

Επίσης, ο Κέρι τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να στηρίξει τη λύση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που πρέπει, συμπεριλαμβανομένης τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε θετική και παραγωγική τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.