Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά το νέο γύρο συλλήψεων δημοσιογράφων και πολιτικών πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις, αλλά και στο εξωτερικό. 

Ads

Σημειώνεται πως οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ακόμη εννέα στελεχών του Αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP, ύστερα από τη σύλληψη της ηγεσίας του. Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε τη φυλάκιση εννέα δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τσουμχουριέτ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών προκειμένου να τους διασπάσουν.

Σημειώνεται πως διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους διωκόμενους από το τουρκικό καθεστώς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Κλείνουν όλα τα μέσα που κάνουν αντιπολίτευση. Η Τσουμχουριέτ είναι ένα σύμβολο υπό αυτή την έννοια. Δεν υπάκουσαν ποτέ και ασκούσαν κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης» δήλωσε ο βουλευτής του ρεπουμπλικανού κόμματος, Σεζγκίν Τανρικούλου.

Ads

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταδίκασε τις συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού HDP, λέγοντας ότι αυτές στέλνουν την Τουρκία «σε επικίνδυνη κατεύθυνση».

Μιλώντας από τη Σμύρνη, ο ηγέτης του CHP είπε ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται για να προετοιμάσουν το έδαφος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της χώρας, όπως επιθυμεί το κυβερνών κόμμα και ο Ερντογάν. «Αυτοί που αναλαμβάνουν την εξουσία με εκλογές θα πρέπει να φεύγουν και με εκλογές» είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Δεν μπορείς ποτέ να φέρεις την ειρήνη στη χώρα αν πεις: “Θα συλλάβω αυτούς που αναδείχθηκαν στις εκλογές, θα τους φυλακίσω, θα τους σκοτώσω, θα τους καταστρέψω, θα τους πυροβολήσω και θα τους φιμώσω με μεθόδους μαφίας» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνεται στη βάση της λογικής».

«Είμαστε κατά της φυλάκισης πολιτικών, επιστημόνων και δημοσιογράφων εξαιτίας των απόψεών τους. Εάν υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία, τότε πρέπει να αναγνωρίσεις ότι αυτοί που ανέρχονται στην εξουσία με εκλογές, θα πρέπει και να φεύγουν με εκλογές. Εάν όχι, τότε σφαγιάζεις την δημοκρατία» τόνισε.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανακοίνωσε έκτακτη σύσκεψη, με τον ηγέτη του να μιλά για μαφιόζικη τακτική απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως η δικαιοσύνη ενεργεί αυτόνομα.

Αργά το βράδυ ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς υπό τη συνοδεία άνδρα της ασφάλειας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Στη δημοσιότητα δόθηκαν νέες εικόνες από τη σύλληψη της συμπροέδρου του HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ.

Ενδεικτικό της στοχοποίησης των Κούρδων από το τουρκικό καθεστώς είναι πως αν και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τη ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει πως υπεύθυνο για αυτήν ήταν το PKK.

Το Σάββατο σημειώθηκε μία ακόμη βομβιστική επίθεση στη επαρχία Σιρνάκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο παιδιά. Και αυτή η επίθεση αποδίδεται από τις τουρκικές αρχές στους Κούρδους αυτονομιστές.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image