Σύννεφο σκόνης και καπνού κάλυψε το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, καθώς μέρος των σιλό κατέρρευσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ads

Νωρίτερα μέσα στο Ιούλιο μεγάλη φωτιά, που διήρκεσε περίπου μία εβδομάδα, έκαψε ερείπια των σιλό σιτηρών του λιμανιού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press το νότιο συγκρότημα των σιλό κατέρρευσε έπειτα από κάτι που ακούστηκε σαν έκρηξη, εκτοξεύοντας πυκνό σύννεφο γκρίζας σκόνης που τύλιξε το λιμάνι και την παρακείμενη κατοικημένη περιοχή. Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή άλλα θύματα.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρεία διαχείρισης των σιλό, Άσαντ Χαντάντ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιούσεφ Μαλά, από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, άλλα τμήματα του βόρειου συγκροτήματος των σιλό κινδυνεύουν και ότι άλλα τμήματα του γιγαντιαίου ερειπίου θα μπορούσαν να καταρρεύσουν.

Μετά την κατάρρευση του τεράστιου κτιρίου έκλεισε για την κυκλοφορία ο δρόμος γύρω από το λιμάνι.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Λιβάνου, Νάσερ Γιασίν, είχε προειδοποιήσει ότι τα σιλό σιτηρών το λιμάνι μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή και ότι 200.000 μάσκες είχαν δοθεί στους ανθρώπους στην περιοχή για να τους προστατεύσουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στις 4 Αυγούστου 2020, μια τεράστια έκρηξη χημικών στο λιμάνι της Βηρυτού σκότωσε περισσότερους από 215 ανθρώπους ενώ ισοπέδωσε σχεδόν τη μισή πόλη.