Στο Κασάι  της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό [ DRC] ο τρόμος κάνει επιδρομές στα χωριά… Με όπλα, με φωτιές, με ματσέτες που στάζουν αίμα. Πέρσι ήρθε με το όνομα Kamuina Nsapu. Φέτος έρχεται  με νέο πιο φρικτό πρόσωπο και με το όνομα Bana Mura.

Ads

Πρόκειται για μια περιοχή στο κεντρικό-νότιο μέρος της χώρας που διασχίζεται από τον ποταμό Κασάι. Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, το Κασάι σε λιγότερο από έναν χρόνο μετατράπηκε από μια ήσυχη περιοχή μιας φτωχής, προβληματικής χώρας στο επίκεντρο μιας φοβερής ανθρωπιστικής κρίσης!

Πώς; Η εξέγερση ξέσπασε πέρσι τον Σεπτέμβριο. Ο αρχηγός της φυλής και της τοπικής πολιτοφυλακής της περιοχής Grand Kasai ή Kasai Central, ονόματι  Jean-Pierre Pandi, πιο γνωστός ως: Kamuina Nsapu [Μαύρο Μυρμήγκι] διεκδίκησε το 2012 την επίσημη αναγνώριση από την κυβέρνηση, της αρχηγίας του στην περιοχή Dibaya όπου ανήκει και το Κασάι. [Οι κατά τόπους αρχηγοί είναι μια ιδιότυπη τοπική αυτοδιοίκηση που αποτελεί παράδοση στη χώρα]. Η κυβέρνηση – εξαιτίας μιας υπόνοιας ότι ο Kamuina Nsapu αντίκειται στην κυβέρνηση του Προέδρου Καμπίλα που έχει γαντζωθεί στην εξουσία για δεκαεπτά χρόνια –  όχι μόνο δεν τον αναγνώρισε αλλά προσπάθησε να τον παγιδεύσει και να τον ενοχοποιήσει. Στις διαμαρτυρίες του για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του, η κυβέρνηση απάντησε με ωμή βία: έστειλε τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον εκτέλεσαν  [δήθεν κατά λάθος].  Η δολοφονία πέρσι τον Αύγουστο, προκάλεσε άγριο ξέσπασμα βίας.

Η πολιτοφυλακή του Kamuina Nsapu όρμηξε ανεξέλεγκτη στα χωριά του Κασάι. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.  Άλλοι αναφέρουν  γύρω στα 500 κι άλλοι γύρω στα 3.000 άτομα. Καθώς επεκτάθηκε η εξέγερση, οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τόσο τους αντάρτες του Kamuina Nsapu όσο και τον στρατό του Κονγκό για φρικτά εγκλήματα. Εννοείται ότι το κακό δεν σταμάτησε εκεί.

Ads

Kamuina Nsapu – Τα παιδιά που πίνουν αίμα…

Η αντάρτικη ομάδα Kamuina Nsapu γρήγορα πήρε μυθικές διαστάσεις.  Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους , ήταν πεπεισμένοι ότι οι αντάρτες της  Kamuina Nsapu διέθεταν μαγικές δυνάμεις. Είχαν δει τα κορίτσια της ομάδας  να πίνουν το αίμα των θυμάτων τους κι αυτό –υποτίθεται – ότι τους έκανε ανίκητους! Από τη μια οι φρικαλέοτητες των ανταρτών κι από την άλλη μια έντονη προδιάθεση για δεισιδαιμονία…δεν ήθελε πολύ να απλωθεί η φήμη.

Οι Kamuina Nsapu από την πλευρά τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τρέφουν τη φήμη τους δείχνοντας ότι δεν τους ενδιέφεραν τόσο οι μαζικές εκκαθαρίσεις όσο οι εκτελέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Τα μέλη της ομάδας τούς εντόπιζαν και τους αποκεφάλιζαν για να χρησιμοποιήσουν το κεφάλι για ένα τελετουργικό που ονόμαζαν “ιερή φωτιά”. 
Στην πραγματικότητα οι Kamuina Nsapu όχι μόνο δεν διέθεταν υπεράνθρωπες συνάμεις, αλλά ούτε καν οργάνωση ή σοβαρό οπλισμό… Στην πραγματικότητα,  δεν ήταν άλλο από  μια αντάρτικη ομάδα  αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια ακόμη και επτά ετών, που μπόρεσε όμως να τρομοκρατήσει την περιοχή και να αντισταθεί στον στρατό της χώρας για έναν σχεδόν χρόνο.

Τον Δεκέμβριο έληξε η θητεία του Προέδρου Καμπίλα αλλά αντί να φύγει από την εξουσία, έγινε μια συμφωνία να παραμείνει για μια μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2017 οπότε θα διεξαχθούν -υποτίθεται – εκλογές. Η συμφωνία δεν εγκρίθηκε από την αντιπολίτευση.  Νέο ξέσπασμα βίας.

image

Από τις επθέσεις στην περιοχή Kasai – Φωτογραφία: OHCHR [Office of the High Commissioner United Nations HUMAN RIGHTS]

Bana Mura – Τα “παιδιά” που σπέρνουν τον τρόμο…

Με το ξεκίνημα του 2017, εμφανίστηκε μια νέα “  πολιτοφυλακή” που αποκαλείται: Bana Mura [“Τα παιδιά της Mura”], όνομα ενός ποταμού στην Katanga. Μια δολοφονική ομάδα  που έχει δημιουργηθεί, οπλισθεί και υποστηριχθεί από την κυβέρνηση, με σκοπό να χτυπήσει τα χωριά Luba και Lulua από τα οποία προέρχονται οι αντάρτες  της Kamuina Nsapu. Από τον Μάρτιο και μετά, οι Bana Mura διαπράττουν ανείπωτες φρικαλεότητες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες: σφαγές, αποκεφαλισμούς και ολοκαύτωμα των χωριών με τα θύματα να καίγονται ζωντανά. Σε ένα χωριό, το Cinq, 90 άνθρωποι που είχαν κρυφτεί σε ένα κέντρο υγείας δολοφονήθηκαν ένας προς έναν. Ανάμεσά τους , ακόμη και ασθενείς που μόλις είχαν βγει από τα χειρουργεία.

Σύμφωνα με τον αμερικανό επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χουσεΐν [Zeid Ra’ad al-Hussein], η ομάδα του έχει δει μωρά  ακόμη και κάτω των δύο ετών ακρωτηριασμένα, βρέφος λίγων ωρών τρυπημένο από σφαίρες, δύο έγκυες κατακρεουργημένες με τα έμβρυα ακρωτηριασμένα δίπλα τους… Μια ομάδα από ερευνητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβεβαιώνουν ότι για τις θηρωδίες που έγιναν στο διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ευθύνονται όντως αυτοί: οι Bana Mura.

Οι Bana Mura προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι ακόμη πιο αιμοσταγείς από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες από ενώ πολλοί μάρτυρες δηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, αυτά «τα παιδιά» με τις ματωμένες ματσέτες που δεν είναι και τόσο… παιδιά στην ηλικία, συνοδεύονται από μέλη των ενόπλων δυνάμεων ή της αστυνομίας.

Στην πρωτεύουσα Κινσάσα, η ταυτότητα των Bana Mura είναι κοινό μυστικό… “Οι Bana Mura; Δεν είναι πολιτοφυλακή” εξηγεί ένας πρώην στρατιώτης. “Αυτό είναι το όνομα που δόθηκε στην προεδρική φρουρά του Joseph Kabila”.“Οι Bana Mura είναι το όνομα της στενής φρουράς του Προέδρου. Είναι ένας στρατός μέσα στον στρατό. Δεν είναι μόνο στην Κινσάσα αλλά παντού όπου ο Πρόεδρος και η οικογένειά του έχουν περιουσιακά στοιχεία, για προστασία”.

[Τι προστασία; Από τις  έγκυες γυναίκες και τα νεογέννητα;] Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα κάνει έρευνα για τις δολοφονίες αυτές και θα αποδώσει ευθύνες. Κανείς δεν το πιστεύει. Ούτε οι ντόπιοι ούτε οι παρατηρητές των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκφράζουν εντονότατες ανησυχίες.

Ο εφιάλτης κάνει ακόμα περιπολίες στο Κασάι…

Η κρίση βίας , τρόμου και φρίκης στο Κασάι δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης. Τον Φεβρουάριο ανέβηκε στο you tube ένα video [των Malachy Browne και Robin Lindsay] που δείχνει στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό σε κάποια περιπολία τους να συναντούν άοπλους πολίτες , ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, τους οποίους σημαδεύουν απροκάλυπτα και σκοτώνουν  για πλάκα. Τα ανατριχιαστικά σχόλια των στρατιωτών ακούγονται στο video: “Κοίτα πώς πεθαίνουν!». Κάποια από τα θύματα φορούσαν γιρλάντες από φύλλα. Φαίνεται ότι μέσα στην άγνοια και τη δεισιδαιμονία τους πίστευαν ότι θα φύλλα αυτά θα τους πρόσφεραν κάποια  προστασία από τις σφαίρες, γι αυτό δεν έτρεξαν να κρυφτούν όταν είδαν την περίπολο.

Οι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φωνάζουν ότι το video τραβήχτηκε από στρατιώτη που συμμετείχε στην επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής από αντάρτες  Kamuina Nsapu. Ο Υπουργός Ενημέρωσης πάντως, Lambert Mende δήλωσε ότι το video είναι από άλλη αφρικανική χώρα και το ανέβασαν στο διαδίκτυο με σκοπό να πλήξουν το κύρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. [!]

Όσοι γλίτωσαν από τις σφαγές, αναγκάστηκαν  να εγκαταλείψουν άρον-άρον τα σπίτια τους και να καταφύγουν στη γειτονική Αγκόλα. Πριν από ένα χρόνο, οι πρόσφυγες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ήταν 1.700.000 άτομα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών  [United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA)]. Φέτος, ο αριθμός των προσφύγων έχει εκτοξευθεί στα 3.800.000 άτομα! Ανάμεσά τους, ο αριθμός των παιδιών υπολογίζεται σε 850.000 άτομα!  Με συνολικό πληθυσμό 75-85 εκατομμυρίων  και  3,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό [ DRC] γίνεται η αφρικανική χώρα  με τους περισσότερους πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες είναι οι ευνοημένοι της κατάστασης. Έχουν καταφέρει τουλάχιστον να σώσουν τη ζωή τους και να περάσουν στη γειτονική Αγκόλα κουβαλώντας μόνο το ταλαίπωρο σαρκίο τους – όχι πάντα ακέραιο – και τις φρικτές εικόνες που είδαν τα μάτια τους.  Όσοι έμειναν πίσω στο Κασάι ζουν έναν εφιάλτη χωρίς τέλος.

image

Η Μπελίντα με τρία από τα παιδιά της σε ένα νοσοκομείο στο Ντούντο της Ανγκόλας. Ο άντρας της σκοτώθηκε στο Κονγκό και μία από τις κόρες της αγνοείται. Η μικρότερη κόρη της, Ριτίνα, 2 χρονών, τραυματίστηκε από πυροβολισμούς και χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί. – Φωτoγραφία: jw.org