Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων του Καναδά για να διαδηλώσουν υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης. Οι διοργανωτές πραγματοποίησαν τη διαδήλωση εμπνευσμένοι από τα μέτρα αποποινικοποίησης που έλαβαν η Ουρουγουάη (πώληση και παραγωγή), αλλά και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ads

 
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Τορόντο, το Βανγκούβερ, την Οτάβα, το Χάλιφαξ, το Γουίνιπεγκ κ.α. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων έγιναν συναυλίες, ενώ οι συμμετέχοντες συμβολικά κάπνισαν δημόσια κάνναβη. Διαδηλωτές κρατούσαν καναδικές σημαίες στις οποίες το φύλλο σφενδάμου είχε αντικατασταθεί από φύλλο κάνναβης.

 
Το νομικό καθεστώς για την κάνναβη στον Καναδά έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομοθεσίας για τους χρήστες ναρκωτικών, ενώ με την προώθηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου συμφωνεί και η αντιπολίτευση των Φιλελευθέρων, που έχει υποσχεθεί πως αν κυβερνήσει θα νομιμοποιήσει τη χρήση της μαριχουάνας.
 
Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει στον Καναδά, ο κάτοχος μικρής ποσότητας κάνναβης μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια. Σε περίπτωση που πρόκειται για την «πρώτη σύλληψη» τότε επιβάλλεται πρόστιμο περίπου 900 δολαρίων (ΗΠΑ) ή εξάμηνη φυλάκιση.