Απέφυγε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays Μπομπ Ντάιαμοντ να εμπλέξει την Τράπεζα της Αγγλίας -και κυρίως τον αναπληρωτή διοικητή της, Πολ Τάκερ- στην υπόθεση για τη χειραγώγηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, η οποία πήρε χαρακτήρα ανάκρισης, από επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ads

 
Στο μεταξύ τον τρόπο που θα διερευνηθεί το σκάνδαλο της Barclays αποφασίζουν την Πέμπτη οι Βρετανοί βουλευτές. Η αντιπολίτευση ζητά δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της σύστασης κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής. Σύγκρουση αναμένεται μεταξύ Ντέιβιντ Κάμερον και Εντ Μίλιμπαντ για τον τρόπο και την έκταση της έρευνας της υπόθεσης. 

Πάντως σύμφωνα με το Associated Press, ο Ντάιμοντ αρνήθηκε στην κατάθεσή του, ότι ο Τάκερ του ζήτησε εμμέσως να παρουσιάσει χαμηλότερα των πραγματικών επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού της Barclays ώστε να μειωθεί το Libor. Η πολύωρη ακρόαση του επικεντρώθηκε σε συζήτηση που είχε με τον Τάκερ στις 29 Οκτωβρίου του 2008. Ο Ντάιμοντ είχε αναφέρει σε εταιρικό σημείωμα πως ο Τάκερ είχε εκφράσει σχετικά με τα επιτόκια της Barclays την άποψη ότι «αν και (η τράπεζα) δεν χρειάζεται συμβουλές, δεν χρειάζεται πάντα να εμφανίζονται τόσο υψηλά όσο πρόσφατα».
 
Το ερώτημα, και μέρος της ουσίας για την υπόθεση Libor, είναι το εάν αυτό ήταν συγκαλυμμένη προτροπή της ΤτΑ για ψευδείς ανακοινώσεις επιτοκίων -εάν δηλαδή οι βρετανικές αρχές ενθάρρυναν τις τράπεζες να ανακοινώνουν ψευδώς χαμηλότερα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού.
 
Ο Ντάιαμοντ αρνήθηκε ότι η αναφορά Τάκερ είχε χαρακτήρα «προτροπής» και υποστήριξε πως ένας υφιστάμενός του, ο Τζέρι ντελ Μισιέ, παρεξήγησε το σημείωμα και προχώρησε σε ανακοίνωση χαμηλότερων επιτοκίων. «Προφανώς έγιναν λάθη, προφανώς υπήρξε επιλήψιμη συμπεριφορά» σημείωσε.
 
Επιπλέον ο Ντάιαμοντ υποστήριξε ότι ο ίδιος ανακάλυψε το πραγματικό μέγεθος της χειραγώγησης αυτό το μήνα. Ανέφερε ακόμη πως «αγαπούσε» την Barclays και παραιτήθηκε για να προστατέψει τη φήμη της. «Λυπάμαι, είμαι απογοητευμένος και θυμωμένος, δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή τη συμπεριφορά» σημείωσε.
 
Παράλληλα όμως υπερασπίστηκε τις ενέργειες της τράπεζας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χειραγώγησης των επιτοκίων όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά. «Αμέσως μόλις εντοπίσαμε το πρόβλημα πριν από τρία χρόνια αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση» είπε και επισήμανε πως οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές επαίνεσαν τη συνεργασία της τράπεζας.
 
Οι ακροάσεις στελεχών θα συνεχιστούν. Τα πρώην μεγαλοστελέχη της Barclays θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη χειραγώγηση του Libor, που είναι επιτόκιο αναφοράς για συναλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, το ύψος των συναλλαγών που επηρεάστηκαν παγκοσμίως μπορεί να αγγίζει και τα 350 τρισ. δολάρια.
 
«Αρνητικό» outlook από τη Moody’s
 
Στο μεταξύ σε «αρνητικό» από «σταθερό» υποβάθμισε η Moody’s το outlook για την αξιολόγηση C-/baa2 της Barclays επικαλούμενη τον κίνδυνο ευρύτερων πιέσεων στη βρετανική τράπεζα μετά το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor.
 
«Οι πιέσεις των μετόχων και των πολιτικών στην Barclays, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, του γενικού διευθυντή και στην εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου να παραιτηθεί, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες πιέσεις στην τράπεζα να αλλάξει το επιχειρησιακό της μοντέλο», αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.
 
Σημειώνεται ότι η Moody’s έχει ήδη υποβαθμίσει σε «αρνητικό» το outlook για την αξιολόγηση Α2, εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η βρετανική κυβέρνηση θα περιορίσει τη στήριξη στις μεγάλες τράπεζες μεσοπρόθεσμα.