Στον μεγαλύτερο κατά συρροή δολοφόνο στα εγκληματικά χρονικά της Ρωσίας αναδεικνύεται ο «μανιακός του Ανγκάρσκ», Μιχαήλ Ποπκόφ, ο οποίος ήδη εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, από το 2015, για 22 θύματα, αλλά πρόσφατα ομολόγησε ότι σκότωσε ακόμη 60 ανθρώπους.

Ads

Οι ερευνητές της αστυνομίας είναι σοκαρισμένοι από την μνήμη του, αφού θυμάται κάθε λεπτομέρεια, κάθε εγκλήματός του σχεδόν με ακρίβεια δευτερολέπτου. Αναλόγως έκπληκτοι είναι και με την φυσική κατάσταση του δολοφόνου την εποχή της φρικιαστικής δράσης του, αφού λέγεται ότι αρκούσε ένα χτύπημα με ένα κατσαβίδι για να προκαλέσει μεγάλα και αναντίστοιχα του όπλου τραύματα σε ανθρώπινο κεφάλι.

Ο δολοφόνος, πρώην αστυνομικός, είπε στις «ομηρικές» ανακρίσεις ότι έκανε διπλή ζωή: «Στην μία ζωή μου ήμουν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, υπηρετούσα στην αστυνομία, έχοντας θετικές κρίσεις για την δουλειά μου. Είχα οικογένεια. Η γυναίκα και η κόρη μου με θεωρούσαν καλό σύζυγο και πάτερα, κάτι που ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Στην άλλη ζωή δολοφονούσα, κάτι το οποίο έκρυβα πολύ προσεκτικά από όλους, αντιλαμβανόμενος ότι αυτό αποτελεί ποινικά κολάσιμο αδίκημα. Η γυναίκα και η κόρη μου ποτέ δεν έμαθαν για τα εγκλήματά μου και ούτε καν με υποπτεύονταν».