Ads

Νέα πολύνεκρη τραγωδία στα ανοικτά της Σικελίας: Τουλάχιστον 130 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Λαμπεντούζα έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν έπιασε φωτιά και βυθίστηκε. Νεκροτομείο οι ακτές. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 150 άνθρωποι ενώ πάνω από 200 άνθρωποι αγνοούνται. Γυναίκες τα περισσότερα θύματα.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 500 άτομα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το σκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες όταν κάποιοι από τους επιβάτες άναψαν φωτιές στέλνοντας σήμα κινδύνου, με αποτέλεσμα να υπάρξει πυρκαγιά. Η πλειονότητα των επιβατών μαζεύτηκε στη μία πλευρά του πλεούμενου, με αποτέλεσμα το τελευταίο να αναποδογυρίσει.

 

Οι μετανάστες κατάγονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από την Ερυθραία και τη Σομαλία και είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την ακτοφυλακή της Ιταλίας.

Η Σιμόνα Μοσκαρέλι, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση στη Ρώμη, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι, κατά την εκτίμησή της, μόνον τρεις από τις 100 γυναίκες οι οποίες επέβαιναν στο πλοιάριο έχουν σωθεί, καθώς οι περισσότερες δεν γνώριζαν κολύμπι. «Επιβίωσαν μονάχα οι δυνατοί» τόνισε.

Ads

Παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο

Την παρέμβαση του Προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προκάλεσε η νέα τραγωδία. Ο αρχηγός του κράτους ζήτησε πρωτοβουλίες και συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν μπορούμε πλέον να μην πούμε ξεκάθαρα ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες από την διεθνή κοινότητα, και κυρίως, από την ΕΕ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Frontex στερείται των απαραίτητων εργαλείων για επεμβαίνει χωρίς καθυστέρηση» υποστήριξε αναφερόμενος στη δύναμη που έχει συσταθεί από την ΕΕ για το θέμα.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο μετέβη στην Λαμπεντούζα για να συντονίσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού των αγνοουμένων και μεταφοράς των σορών σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Ο Αλφάνο μίλησε και αυτός περί ενός «ευρωπαϊκού και όχι ιταλικού δράματος».

Ενδεικτική ήταν η έκρηξη του δημάρχου της Λαμπεντούζα, Τζιούζι Νικολίνι: «Φτάνει πια, τι περιμένουμε; Είναι μία συνεχής φρίκη» τόνισε.

“Πρέπει να δώσουμε την βαρύτητα που αξίζει σε αυτό που συμβαίνει, έτσι ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε την νομοθεσία και να καταπολεμήσουμε αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Και πρώτα από όλα οφείλουμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στους ίδιους τους μετανάστες” δήλωσε αμέσως μετά το δυστύχημα η υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής της Ιταλίας Σίσιλι Κιέντζ.

Για «ανείπωτη τραγωγία» έκανε λόγο, μέσω μηνύματός του στο Twitter, ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Παρέμβαση υπήρξε και από τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Λαμπεντούζα και είχε συνομιλήσει με τους δεκάδες μετανάστες που κρατούνται εκεί. «Μου έρχεται στο μυαλό μια μόνον λέξη, ντροπή. Είναι πραγματικά ντροπή» τόνισε ο ποντίφικας.

image

image

image

image

image
image