Μετά από πολυετή διαμάχη και αντιπαλότητα οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Φατάχ συμφώνησαν για την πολιτική προσέγγισή τους.

Ads

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αργότερα σήμερα σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών, που υποστηρίζει την Χαμάς.

Η Φατάχ έχει την υποστήριξη της Δύσης κι έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από την Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Δύση και το Ισραήλ.

Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα, η Χαμάς συμφώνησε να παραχωρήσει τις εξουσίες της στην Γάζα, στην κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, η οποία υποστηρίζεται από την Φατάχ, στο πλαίσιο συμφωνίας με την διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Ads

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στον επόμενο μήνα για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, ένα γεγονός που φανερώνει τη συμφιλίωση μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Τα δύο μέρη πάντως έχουν εκατέρωθεν σημειώσει ότι η ολοκλήρωση της συμφιλίωσης θα πάρει καιρό. Η κατανομή των εξουσιών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

Το είναι διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό καθώς εν πολλοίς από τη συμφωνία εξαρτάται η τύχη των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, που έχουν δοκιμαστεί από τρεις πολέμους με το Ισραήλ από το 2008, τους αποκλεισμούς από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τη φτώχεια, την ανεργία και τις ελλείψεις νερού και ηλεκτρικού.

Χαιρετίζει την συμφωνία ο Αμπάς

Ο Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία συμφιλίωσης, τους όρους της οποίας αναμένεται να αποκαλύψουν τα παλαιστινιακά κόμματα στο Κάιρο, βλέποντας σε αυτήν «την τελική συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαιρέσεις».

«Χαιρετίζω τη συμφωνία του Καΐρου και δίνω οδηγίες στην αντιπροσωπεία (στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα) να την υπογράψει αμέσως», δήλωσε ο Αμπάς τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Είπε πως έλαβε λεπτομερή αναφορά των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και βλέπει σε αυτήν «την τελική συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαιρέσεις».

Νωρίτερα αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως 3.000 αστυνομικοί της Παλαιστινιακής Αρχής θα αναπτυχθούν στη λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο βάσει της συμφωνίας συμφιλίωσης.

Εξάλλου, ο Αμπάς αναμένεται να άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να αναγκάσουν τη Χαμάς στη συμφιλίωση, δήλωσε στο AFP ο Ζακαρία αλ-Αγά, επικεφαλής του κόμματος Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποιήσεις Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία συμφιλίωσης των Παλαιστινίων θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις διεθνείς συνθήκες και τους όρους που έχει θέσει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ θα εξετάσει τις εξελίξεις επί του πεδίου και θα πράξει αναλόγως» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, σημειώνοντας ότι η Χαμάς θα πρέπει επίσης να καταθέσει τα όπλα.

Την ίδια άποψη, ότι δηλαδή η Χαμάς θα πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να καταθέσει τα όπλα, εξέφρασε και ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε επίσης ότι η συμφιλίωση μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία ειρήνευσης με το Ισραήλ. «Το Ισραήλ αντιτίθεται σε κάθε μορφή συμφιλίωσης στην οποία η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν θα καταθέσει τα όπλα και δεν θα πάψει τη μάχη της για την καταστροφή του Ισραήλ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.