Όλες οι πηγές – μεταξύ άλλων και ισραηλινές – συγκλίνουν στο γεγονός, ότι τουλάχιστον κάποιοι από τους πυραύλους του Ιράν έπληξαν την στρατιωτική αεροπορική βάση Nevatim, όπου σταθμεύουν και F-35, με τις δύο πλευρές να έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο προπαγάνδας.

Ads

Όλοι οι υπερηχητικοί πύραυλοι που εκτόξευσε η Τεχεράνη έπληξαν στόχους στο Ισραήλ, ανέφερε το ιρανικό Press TV στο κανάλι του στο Telegram.

«Όλοι οι υπερηχητικοί πύραυλοι έφτασαν στους στόχους τους, διαπερώντας τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας», ανέφερε το δημοσίευμα.

Το τηλεοπτικό κανάλι δημοσίευσε το υλικό με την ένδειξη «αποκλειστικό», αλλά δεν διευκρίνισε την πηγή. Επιπλέον, δεν διευκρίνισε πόσοι υπερηχητικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν.

Ads

Επίσης, ανάρτησε βίντεο το οποίο συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο, σύμφωνα με το οποία τα «πλάνα δείχνουν την ευελιξία ενός ιρανικού πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση True Promise και την ικανότητά του να αποφεύγει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας».

Ιρανικά και δυτικά ΜΜΕ ανάρτησαν βίντεο που αποδίδουν στον ισραηλινό στρατό και το οποίο φέρεται να δείχνει τις ζημιές στην αεροπορική βάση Nevatim.

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ και οι σύμμαχοί του απέτρεψαν την ιρανική επίθεση με «απαράμιλλο τρόπο», ενώ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την Nevatim, το οποίο δείχνει απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ότι η βάση λειτουργεί κανονικά, μετά την «επιτυχή» απόκρουση της ιρανικής αντεπίθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν αντεπιτέθηκε στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, σε αντίποινα για το πλήθος ισραηλινών επιθέσεων σε ιρανικούς στόχους στην Συρία, με αποκορύφωνα τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά ανώτατα στρατιωτικά και διπλωματικά στελέχη της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, εκτοξεύθηκαν 185 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι εδάφους – εδάφους.

Υποστηρίζεται ότι το Τελ Αβίβ κατέρριψε τα περισσότερα από τα βλήματα και τα drone, πριν φτάσουν στο Ισραήλ. Ο αμερικανικός και ο βρετανικός στρατός συμμετείχαν στην απόκρουση των επιθέσεων.

Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δήλωσε ότι κατέστρεψε σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε την επίθεση απάντηση σε επίθεση κατά διπλωματικών στόχων, επικαλούμενη το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του οργανισμού για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Ο Μοχαμάντ Μπαγκερί, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρίνισε ότι η Τεχεράνη τερμάτισε την επιχείρηση «Αληθινή υπόσχεση» εναντίον του Ισραήλ, αλλά προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να ενεργεί σε περίπτωση κλιμάκωσης από το Τελ Αβίβ.