Γυμνάσια ευρείας κλίμακας με σενάριο μια νέα σύρραξη με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο ξεκινά σήμερα ο ισραηλινός στρατός, στο «φόντο» της κλιμακούμενης έντασης στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Συρία.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για τα μεγαλύτερα γυμνάσια του είδους εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. 

Η άσκηση θα επιτρέψει να προσομοιωθούν «διάφορα σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσουμε εάν αναμετρηθούμε με τη Χεζμπολάχ» στο μέλλον, σημείωσε μια πηγή προσκείμενη στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και εφέδρων, θα πάρουν μέρος στα γυμνάσια, στο πλαίσιο των οποίων θα κινητοποιηθούν αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια, σύμφωνα με μια άλλη πηγή προσκείμενη στον ισραηλινό στρατό.

Ads

Ο ισραηλινός στρατός θα στήσει δύο νοσοκομεία εκστρατείας και θα πειραματιστεί με νέες τεχνολογίες, όπως η χρήση μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων φορτηγών και ελικοπτέρων για τις διακομιδές τραυματιών.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ενώ αυτή η σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με έδρα τον Λίβανο αποτελεί «παραδοσιακό» εχθρό του Ισραήλ, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, μάχεται στην Συρία εναντίον του ISIS, στο πλευρό του Ασαντ και την Ρωσίας. Δεδομένης της επίσης άσχημης σχέσης του Ισραήλ με την κυβέρνηση της Δαμασκού, αλλά και της καλής σχέσης του Ισραήλ με την Μόσχα, το σενάριο των ισραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων περιπλέκει κι άλλο τα πράγματα.