Ομολόγησαν τον φόνο του 16χρονου Παλαιστινίου οι τρεις από τους έξι Ισραηλινούς που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για το έγκλημα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος Μοχάμεντ Αμπού Χουντέιρ είχε απαχθεί και καεί ζωντανός.

Ads

«Τρεις από τους έξι κρατούμενους υπόπτους ομολόγησαν πως σκότωσαν τον Μοχάμεντ Αμπού Χουντέιρ καίγοντάς τον ζωντανό και αναπαρέστησαν τη σκηνή του εγκλήματος», ενώπιον των αστυνομικών, ανέφερε ανώνυμη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι έξι εξτρεμιστές Ισραηλινοί συνελήφθησαν την Κυριακή το πρωί από την αστυνομία. Η κράτησή τους παρατάθηκε χθες κατά οκτώ ημέρες για τους πέντε εξ αυτών και κατά πέντε ημέρες για τον έκτο, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους. Οι τελευταίοι δεν έχουν το δικαίωμα να συναντήσουν τους πελάτες τους σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι έξι νεαροί Ισραηλινοί είναι ύποπτοι ότι ανήκουν σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», σε μια παράνομη οργάνωση, ενώ αντιμετωπίζουν κατηγορίες  για απαγωγή, για ανθρωποκτονία ανηλίκου, για συνωμοσία, για κατοχή παράνομων όπλων και για έγκλημα «με εθνικιστικά κίνητρα», σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Ynet.

Ads

Επικοινωνία Νετανιάχου με τον πατέρα του 16χρονου

Με τον πατέρα του 16χρονου Παλαιστίνιου, Μοχάμεντ Αμπού Κντέιρ, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και τον αποτροπιασμό του για τη φρικτή δολοφονία του γιου του.

«Θέλω να σας εκφράσω τον αποτροπιασμό μου και αυτό των πολιτών του Ισραήλ για την ειδεχθή δολοφονία του γιου σας, την οποία καταδικάζουμε. Ενεργήσαμε άμεσα για να συλλάβουμε τους δολοφόνους. Θα δικαστούν και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου σε όλη τους την έκταση. Η δολοφονία του παιδιού σας είναι ειδεχθής και προκαλεί αποτροπιασμό σε κάθε άνθρωπο» δήλωσε ο Νετανιάχου στον Χουσέιν Αμπου Χντέιρ.

Τερμάτισε τη συμμαχία με Νετανιάχου ο υπερεθνικιστής Λίμπερμαν

Στο μεταξύ, ο υπερεθνικιστής ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα,  πως διαλύει την πολιτική συμμαχία του με το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Δεν είναι πλέον μυστικό ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφωνίες που δεν επιτρέπουν πλέον μια κοινή δουλειά (με το Λικούντ). Χωρίζουμε και θα δημιουργήσουμε μια χωριστή πτέρυγα», ανακοίνωσε με συνέντευξή του στο κοινοβούλιο ο Λίμπερμαν, ο οποίος έχει επικρίνει τον Νετανιάχου κυρίως για την απροθυμία του να διατάξει μια μαζική στρατιωτική εισβολή στη Γάζα.

Το κόμμα του Λίμπερμαν, το «Ισραήλ Μπεϊτένου»  (Ισραήλ, το σπίτι μας) είχε παρουσιάσει κοινό ψηφοδέλτιο με το Λικούντ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2013. Ωστόσο σήμερα ο Λίμπερμαν ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα ανταγωνιστεί το Λικούντ στις επόμενες εκλογές με τον ίδιο επικεφαλής.

Παρατηρητές επισημαίνουν πως η ανακοίνωση αυτή συνιστά πλήγμα για τον Νετανιάχου και πως ο Λίμπερμαν έχει στόχο την πρωθυπουργία. Η κίνησή του, προσθέτουν, αποτελεί ένδειξη ότι προσπαθεί να προσελκύσει τους σκληροπυρηνικούς εμφανιζόμενος περισσότερο δεξιός απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός.