Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στην Μαδρίτη ενάντια στις προωθούμενες περικοπές δαπανών που θα έχουν ως αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός υγειονομικής περίθαλψης μεγάλος αριθμός μεταναστών, που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ισπανία.

Ads

 
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης. Όπως σημειώνεται στην Huffington Post, η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με έναν από τους βασικούς πυλώνες του κράτους πρόνοιας την Ισπανία, τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη.
 
«Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος» φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από το νοσοκομείο. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι από το εν λόγω μέτρο θα μπορέσει να εξοικονομήσει περίπου 1,5 δις ευρώ ετησίως.
 
Διαμαρτυρίες ενάντια στο μέτρο έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας τις τελευταίες ημέρες. Ο 46χρονος Christoph Napene από τη Σενεγάλη ήταν μεταξύ των διαδηλωτών. Όπως τονίζει δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά στην Ισπανία και άρα δεν μπορεί να υποβάλλει αίτηση για άδεια παραμονής.
 
Το μέτρο επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις περίθαλψη, όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης και σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος.
 
«Σε κάθε περίπτωση οι αλλοδαποί κάτω των 18 ετών θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους με τους Ισπανούς», σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας. 

 
Σχεδόν 2.000 γιατροί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα αυτά και ανακοίνωσαν ότι αυτοί θα συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους μετανάστες. Στην προσπάθεια αυτή εντάχθηκαν και νοσοκόμοι και άλλοι από το προσωπικό στον τομέα της υγείας κατόπιν έκκλησης μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου.
 
Ο Manuel Cervera, εκπρόσωπος για τον τομέα Υγείας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι οι μετανάστες συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση αλλά θα πρέπει να πληρώσουν για αυτήν. Επιπλέον σημείωσε ότι καθεμία από  τις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας διατηρούν την ευθύνη για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.
 
Επτά από τις 17 κυβερνήσεις των ισάριθμων αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τον νόμο αυτόν και θα συνεχίσουν να επιτρέπουν την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής.
 
«Ξέρω πολλούς ανθρώπους που θα υποφέρουν από την εφαρμογή αυτού του μέτρου», δήλωσε ο Abuy Nfubea από το Παναφρικανικό Κίνημα της Ισπανίας, που εκπροσωπεί 5.000 μετανάστες.