«Επιτυχημένη» δοκιμή πυραύλων, μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, πραγματοποίησε το Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπαρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού Μαχμουντ Μουσαβί.

Ads

Στο πλαίσιο της δεκαήμερης στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιείται στον Περσικό Κόλπο, το Ιράν εκτόξευσε έναν πύραυλο Καντέρ και έναν Νουρ, και οι δύο μεγάλου βεληνεκούς.

 Την Κυριακή το Ιράν ανακοίνωσε και την επιτυχημένη δοκιμή πυραύλου εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς. Υπενθυμίζεται πως η Τεχεράνη την προηγούμενη εβδομάδα απείλησε να διακόψει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ αν της επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Πολύ κακό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα» χαρακτήρισε τις δοκιμές πυραύλων η Γαλλία. «Λυπούμαστε για το πολύ κακό μήνυμα που έστειλαν στη διεθνή κοινότητα αυτές οι τελευταίες δοκιμές πυραύλων που ανακοίνωσε το Ιράν στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων που γίνονται στη χώρα», δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ads

 

«Υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη από το Ιράν βαλλιστικού προγράμματος αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα. Γι’αυτό το λόγο η απόφαση 1929 απαγορεύει στο Ιράν να συνεχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα αφορά βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση», πρόσθεσε ο Βαλερό.
 
Επιπλέον, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας σχετικές απειλές από την Τεχεράνη  σημειώνει την «αναγκαιότητα διατήρησης του σεβασμού της ελευθερίας της μετακίνησης μέσω των Στενών». Ο Βαλερό επισήμανε ότι η χώρα του πιστεύει πως τα μέτρα που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας με τα οποία ενισχύονται οι κυρώσεις εναντίον της κεντρικής τράπεζας του Ιράν «βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση».
 
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ζητήσει στις 21 Νοεμβρίου το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και τη διακοπή της αγοράς ιρανικού πετρελαίου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με το στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. «Οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα οι προτάσεις συνεχίζονται», επισήμανε ο Βαλερό.

«Αυτές οι ασκήσεις στα Στενά του Ορμούζ και η εκτόξευση των πυραύλων σήμερα (Δευτέρα) στον ίδιο αυτό τομέα αντικατοπτρίζουν κατά την άποψή μου τη σύγχυση του Ιράν, μετά την ενίσχυση των σε βάρος του κυρώσεων», δήλωσε o ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ στα μέλη του κόμματός του, Atzmaout (Ανεξαρτησία).
 
«Δεν νομίζω ότι το Ιράν θα μπορούσε να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ, ακόμη και σε περίπτωση σοβαρών κυρώσεων, καθώς μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο εναντίον του», τόνισε.
 
«Λόγω της σύγχυσης τους οι Ιρανοί εξαντλούν τα αποθέματά τους σε απειλές προσπαθώντας να αποτρέψουν τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι η Τεχεράνη ανησυχεί για «τις συζητήσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις εις βάρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.»