Οργή στον σιιτικό κόσμο της Μέσης Ανατολής έχει προκαλέσει η εκτέλεση του κληρικού σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ στη σουνίτικη Σαουδική Αραβία. Οι αρχές της χώρας των καταδίκασαν σε θάνατο με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» ως υποκινητής των αιματηρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν την περίοδο 2011-2013. Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλες τις χώρες, ενώ το βράδυ του Σαββάτου η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο σιιτικό Ιράν – κυριότερος αντίπαλος της στην περιοχή – δέχτηκε επίθεση από εξαγριωμένους διαδηλωτές. Έντονες ανησυχίες εκφράζονται από τη Δύση για ανάφλεξη θρησκευτικών συγκρούσεων.

Ads

Οι σιιτικές οργανώσεις κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ, σημειώνοντας πως ήταν ένας ειρηνιστής κληρικός που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας. Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί.

Μαζί με τον Νιμρ, εκτελέστηκαν ακόμη 46 άτομα, σουνίτες, που σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία σχετίζονταν με την Αλ Κάιντα. Στόχος ήταν δείξει πως δεν πρόκειται να ανεχθεί επιθέσεις από σουνίτες τζιχαντιστές, αλλά ούτε και πρόκειται να ανεχθεί τις διαμαρτυρίες της σιιτικής μειονότητας που ζητούν ισότητα. Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για εγχώρια κεφάλαια που υποστηρίζουν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα σε απόρρητο αμερικανικό έγγραφο, με την υπογραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η Σαουδική Αραβία παρουσιάζεται ως βασικός χρηματοδότης των τζιχαντιστών. 

Το βράδυ του Σαββάτου, δεκάδες εξαγριωμένοι σιίτες στην Τεχεράνη εισέβαλαν στο κτίριο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας βάζοντας φωτιές και καταστρέφοντας έπιπλα ενώ πετάχτηκαν και πολλές βόμβες μολότοφ πριν γίνει η εισβολή.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζάμπερ Ανσάρι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και τόνισε πως δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν άλλες διαδηλώσεις γύρω από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Το Σάββατο, μετά την εκτέλεση του Νιμρ, είχε δηλώσει: «η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει από τη μια πλευρά τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τη γλώσσα της καταπίεσης και την ποινή του θάνατου εναντίον των εσωτερικών αντιπάλων της (…) θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για αυτές τις πολιτικές».

Ads

Οι απειλές κατά της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζονται. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έκανε λόγο για «θεϊκή εκδίκηση». «Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς», δήλωσε ο Χαμενεΐ. Απειλές εκτοξεύτηκαν και από άλλους θρησκευτικούς ηγέτες, ενώ και οι «Φρουροί της Επανάστασης» έκαναν λόγο για εκδίκηση. «Σκληρή εκδίκηση θα πλήξει τους αλ-Σαούντ στο προσεχές μέλλον και θα προκαλέσει την πτώση αυτού του φιλοτρομοκρατικού, αντιισλαμικού καθεστώτος», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Οργή και στη Βαγδάτη

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Ιράκ, όπου επίσης την κυβέρνηση ελέγχουν σιίτες. Ο Μοχάμεντ αλ-Σαϊχούντ, βουλευτής του κυβερνώντος σιιτικού συνασπισμού, δήλωσε πως η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του Νιμρ αλ-Νιμρ έχει σκοπό να πυροδοτήσει τη σύγκρουση σουνιτών-σιιτών και να «βάλει φωτιά στην περιοχη». «Αυτό το μέτρο που έλαβε η βασιλική οικογένεια (της Σαουδικής Αραβίας) αποσκοπεί στην ανάφλεξη της περιοχής προκαλώντας σεκταριστικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη Βαγδάτη, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση του αλ-Νιμρ λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής. Με δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο ιρακινός πρωθυπουργός λέει ότι το φίμωμα των φωνών και η εκτέλεση αντιπάλων «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά σε παραπάνω καταστροφή» και προσθέτει ότι η είδηση της εκτέλεσης του αλ-Νιμρ του προκάλεσε σοκ.

Ο σιίτης ιερωμένος από το Ιράκ Μοκτάντα αλ Σαντρ προέτρεψε τους σιίτες να κατακλύσουν τους δρόμους χωρών του Κόλπου και του Ιράκ για να διαδηλώσουν κατά της εκτέλεσης του σεϊχη Νιμρ αλ Νιμρ. «Προτρέπω… (να πραγματοποιηθούν) οργισμένες διαδηλώσεις μπροστά από τα κτίρια σαουδαραβικών υπηρεσιών και συμφερόντων και καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράκ επαναλειτούργησε αυτήν την εβδομάδα. Είχε κλείσει το 1990 μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

Βουλευτές  ζήτησαν από την κυβέρνηση να διαρρήξει εκ νέου τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι είπε ότι η εκτέλεση του Νιμρ θα οδηγήσει «στην ανατροπή του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας», ενώ άλλος ένας βουλευτής υποστήριξε ότι η εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου θα βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να εκπληρώσει τους στόχους του.

Και σε Λίβανο, Υεμένη…

Μεγάλος λάθος χαρακτήρισε το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου την εκτέλεση εξέχοντα σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία. «Η εκτέλεση του σεϊχη Νιμρ ήταν μια εκτέλεση της λογικής, της μετριοπάθειας και του διαλόγου», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, σεΐχης Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν, ενώ η οργάνωση Χεζμπολάχ έκανε λόγο για «δολοφονία».

Στην Υεμένη, το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως «ιερό πολεμιστή» τον σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία. «Η οικογένεια Αλ Σαούντ εκτέλεσε σήμερα τον ιερό πολεμιστή, τον μεγάλο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ έπειτα από μια δίκη-παρωδία… που παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε μια νεκρολογία στον επίσημο ιστότοπο Αλ Μασίρα.