Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μάχη από το 2003 στο Ιράκ, για την ανακατάληψη της Μοσούλης, το Ισλαμικό κράτος κατηγορείται ότι «άνοιξε νέο μέτωπο», σε απόσταση 170 χιλιομέτρων, στο Κιρκούκ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.

Ads

Μπαράζ επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα μέχρι σταθμό παραγωγής ενέργειας στο γειτονικό Ντιμπίς, αλλά και χώρο λατρείας σιϊτών, αναφέρουν κουρδικές και ιρακινές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες σκοτώθηκαν 15 γυναίκες αλλά και 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων δύο Ιρανοί.

Το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται ότι εισέβαλε και σε φυλακή απελευθερώνοντας τζιχαντιστές, και «προκαλώντας χάος».

Κούρδοι μαχητές Peshmerga που ελέγχουν το πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ από το 2014, απαντούν στις συντονισμένες επιθέσεις των τρομοκρατών, ενώ από τη Δευτέρα, η αεροπορική βάση της πόλης χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Ads

Την ίδια ώρα, οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχουν ανακαταλάβει οκτώ χωριά στην Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Ωστόσο, 550 οικογένειες από τη Μοσούλη κρατούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

«Ο δημοσιογράφος Άχμεντ Χατζέρ Ογλού, του τουρκομανικού τηλεοπτικού δικτύου Ili, τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά  ελεύθερου σκοπευτή», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ