Η μητέρα των μαχών ξεκίνησε σήμερα στο Ιράκ. Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συνδρομή των Κούρδων Πεσμεργκά και των δυνάμεων της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ ξεκίνησαν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι η Μοσούλη στο Ιράκ και η Ράκα στη Συρία θεωρούνται οι πόλεις – πρωτεύουσες της τζιχαντιστικής οργάνωσης.  

Ads

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος 25.000 στρατιώτες, σχεδιάζεται εδώ και μήνες.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος κέρδισε τη μάχη της Μοσούλης πριν 2 χρόνια, διαλύοντας τον ιρακινό στρατό οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου και του δυτικού Ιράκ, γεγονός που άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή.

Κατά την χθεσινή ημέρα ο στρατός του Ιράκ προχώρησε σε από αέρος διανομή δεκάδων χιλιάδων φυλλαδίων στη Μοσούλη, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές.

«Είναι η ώρα της νίκης», αναφέρεται στο φυλλάδιο. «Έφτασε η ώρα να γιορτάσουμε ένα καθαρό Ιράκ χωρίς το Νταές [Ισλαμικό Κράτος] και κάθε μαύρη ιδεολογία», γράφει επίσης.

Ads

Τα μηνύματα στα φυλλάδια διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι οι μονάδες του στρατού που θα προωθούνται προς αυτήν, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές δε θα έχουν ως στόχο τους αμάχους, ενώ τα φυλλάδια συνιστούσαν στον πληθυσμό να μείνει στα σπίτια του και να αποφύγει περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επιχείρησε επίσης να καθησυχάσει τους φόβους του κατά κύριο λόγο σουνιτικού πληθυσμού της πόλης, αποκλείοντας τη συμμετοχή σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων στην επιχείρηση.

Την στήριξή τους στην επιχείρηση ανάκτησης της Μοσούλης, πρωτεύουσας του λεγόμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, εξέφρασαν οι ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ. «Είναι μία καθοριστική στιγμή στην εκστρατεία κατά του Ι.Κ.» τόνισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι «οι Ιρακινοί μας σύμμαχοι θα επικρατήσουν έναντι του κοινού μας εχθρού και θα απελευθερώσουν τη Μοσούλη».