Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 38 τραυματίστηκαν σε περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στη Φιλαδέλφεια, τη Βαλτιμόρη και το Φορτ Γουόρθ λίγο πριν τη Γιορτή της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε εκ νέου να υιοθετηθεί νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Φορτ Γουόρθ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαζικά πυρά που σημειώθηκε έπειτα από γιορτή με αφορμή την 4η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σε άλλο αντίστοιχο περιστατικό στη Φιλαδέλφεια τη Δευτέρα σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και άλλοι δύο τραυματίστηκαν -ένα 2χρονο και ένα 13χρονο αγόρι που δέχθηκαν πυροβολισμούς στα πόδια-, όταν ύποπτος που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ήταν οπλισμένος άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Επιπλέον, την Κυριακή σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και άλλοι 28 τραυματίστηκαν -περίπου οι μισοί παιδιά- από πυρά στη διάρκεια γιορτής σε γειτονία της Βαλτιμόρης.

Ads

Τα κίνητρα για τα τρία αυτά περιστατικά παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στη χώρα περισσότερα από 340 περιστατικά μαζικών πυρών, σύμφωνα με το Gun Violence Archive, το οποίο χαρακτηρίζει “ mass shootings” τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων στις οποίες υπάρχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα εκτός του δράστη.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν καταδίκασε ακόμη μία φορά τη βία και επανέλαβε την έκκλησή του να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

«Η χώρα μας υπέφερε ακόμη μία φορά ένα κύμα τραγικών και παράλογων πυροβολισμών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν, ζητώντας από τους Ρεπουμπλικάνους «να έρθουν στο τραπέζι για λογικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν νόημα».

Επικαλούμενοι το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν εμποδίσει απόπειρες να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής και είναι αντίθετοι στην επιθυμία του Μπάιντεν να επαναφέρει την απαγόρευση στα τυφέκια εφόδου.