Με ιδιαίτερη σφοδρότητα χτύπησε ο τυφώνας Άιντα (κατηγορίας 4 στη σχετική 5βαθμη κλίμακα) τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. 

Ads

Και μπορεί το προστατευτικό σύστημα με τα φράγματα που είχε στηθεί, να άντεξε –όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι– όμως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης κατέρρευσαν, ενώ υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, δρόμους και άλλες υποδομές.

Σημειώνεται ότι η Άιντα ήταν ο πιο ισχυρός τυφώνας που έπληξε τη Λουιζιάνα μετά τον Κατρίνα που χτύπησε ακριβώς την ίδια μέρα πριν από 16 χρόνια την ίδια περιοχή (στις 29 Αυγούστου του 2005), προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες και εκτεταμένες καταστροφές. Συνολικά, πάνω από 1.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε από τον τυφώνα Κατρίνα (και τις πλημμύρες που προκάλεσε) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βεβαίως, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, καθώς η Άιντα συνεχίζει την πορεία της, αφού πέρασε σήμερα στο δυτικό Μισισιπή, προχωρώντας με πιο αργό ρυθμό (που σημαίνει περισσότερες πλημμύρες) και εξασθενημένη (ο τυφώνας μετατρέπεται σε τροπική καταιγίδα όταν μπαίνει προς το εσωτερικό της χώρας). Η Άιντα αναμένεται να στραφεί προς τα βορειοανατολικά και να προωθηθεί προς την κοιλάδα του Τενεσί.

Οι αρχές στη Λουιζιάνα ανακοίνωσαν το θάνατο ενός ανθρώπου που χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης που έσπευσαν σε όλη τη νοτιοανατολική Λουιζιάνα, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις κλήσεις για βοήθεια που έμειναν «αναπάντητες», όταν η περιοχή χτυπήθηκε από τη θύελλα. Στην ενορία του Τζέφερσον –όπου άνθρωποι ανέβηκαν στις σοφίτες των σπιτιών τους για να αποφύγουν την άνοδο του νερού– οι αρχές δέχθηκαν τουλάχιστον 200 κλήσεις διάσωσης από την Κυριακή.

Ads

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος της Νέας Ορλεάνης παραμείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Και οι οκτώ γραμμές μεταφοράς που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια την πόλη, τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά το πέρασμα της Άιντα. Η Entergy, μια μεγάλη εταιρεία ενέργειας στη Λουιζιάνα, ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter, ότι «πιθανότατα θα χρειαστούν μέρες για να προσδιοριστεί η έκταση των ζημιών στο δίκτυό μας και πολύ περισσότερο για να αποκατασταθεί η ηλεκτρική μετάδοση στην περιοχή».

Δεκάδες δρόμοι στη Νέα Ορλεάνη πλημμύρισαν μετά τις έντονες καταιγίδες, με το Υπουργείο Μεταφορών της Λουιζιάνα να ανακοινώνει ότι πεσμένα δέντρα, κατεστραμμένα καλώδια ρεύματος και άλλα συντρίμμια καθιστούν πολλούς δρόμους στη νότια Λουιζιάνα «αδιάβατους». Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το εύρος των ζημιών σε σκάφη και πλοία.

Εκτός από τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σε ορισμένες περιοχές έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η υδροδότηση.

Επίσης, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανακτήσουν επαφή με τους κατοίκους του Grand Isle, μιας στενής παραλιακής νησίδας: αν και πολλοί από τους κατοίκους απομακρύνθηκαν πριν από την έλευση του τυφώνα, υπολογίζεται ότι περίπου 40 άνθρωποι έμειναν στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία συμβουλεύει όλους τους κατοίκους που είναι σε σημεία που περνάει η Άιντα, να μείνουν προστατευμένοι στη θέση τους.