Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι 10 τραυματίστηκαν, όταν τα οχήματά τους βυθίστηκαν σε μια βαθιά τρύπα, μετά την κατάρρευση ενός αυτοκινητόδρομου, η οποία προκλήθηκε από την έκρηξη του τυφώνα Ida στην πολιτεία του Μισισιπή. Πιστεύεται ότι η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε την κατάρρευση τη Δευτέρα το βράδυ.

Ads

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι μέχρι στιγμής είναι 4. Στη Λουιζιάνα, ένα άτομο πνίγηκε από την πλημμύρα, ενώ ένα άλλο σκοτώθηκε από ένα δέντρο που έπεσε πάνω του.

Στο Slidell της Λουιζιάνα, οι ομάδες διάσωσης αναζητούσαν έναν 71χρονο άνδρα, του οποίου η σύζυγος είπε ότι δέχτηκε επίθεση από έναν αλιγάτορα, μέσα στα νερά που έφεραν οι πλημμύρες. Τον τράβηξε στα σκαλιά του σπιτιού και έφυγε για να καλέσει βοήθεια, είπε, αλλά όταν επέστρεψε, είχε φύγει.

Η Νέα Ορλεάνη παραμένει για μέρες χωρίς ρεύμα, αφού ο τυφώνας Ida πέρασε από τη Νοτιοανατολική Λουιζιάνα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και εκτεταμένες διακοπές. Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι όσον αφορά την εκκένωση της περιοχής και τους πόρους της.

Με την θερμοκρασία γύρω στους 32 βαθμούς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τη ζέστη: «Η απουσία ορισμένων βασικών υπηρεσιών εν μέσω υψηλών δεικτών θερμότητας μπορεί να κάνει την κατάσταση πολύ έντονη».

Ads

Άλλωστε, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, αλλά και χωρίς νερό βρύσης. Τα τρόφιμα στα ψυγεία των σπιτιών σαπίζουν, ενώ οι γείτονες μοιράζονται μεταξύ τους γεννήτριες και χρησιμοποιούν κουβάδες νερού από πισίνες για να ξεπλύνουν τις τουαλέτες. Στα βενζινάδικα σχηματίζονται τεράστιες ουρές για ό,τι καύσιμο έχει απομείνει.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει σαφείς οδηγίες και πληροφορίες σχετικά με το πότε θα επιστρέψει το ρεύμα, την ώρα που ο πάροχος ενέργειας Entergy προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να πάρει και 3 εβδομάδες.

«Δεν μπορώ να σας πω πότε θα αποκατασταθεί το ρεύμα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, John Bel Edwards, στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Δεν μπορώ να σας πω πότε θα καθαριστούν όλα τα συντρίμμια και θα γίνουν επισκευές. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα εργαστούμε σκληρά κάθε μέρα για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια». Ο ίδιος τόνισε πως 25.000 εργαζόμενοι βοηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με τον στρατηγό της Εθνοφρουράς Daniel Hokanson, περισσότερα από 6.000 μέλη της από διάφορες Πολιτείες συμβάλλουν στις προσπάθειες διάσωσης, σε αρκετές περιοχές.

Στο Μισισιπή, οι αρχές δήλωσαν ότι οι οδηγοί που έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα το βράδυ ενδέχεται να μην είχαν δει καν ότι ο δρόμος είχε εξαφανιστεί. Στην τρύπα έπεσαν επτά οχήματα και μια μοτοσικλέτα, και χρειάστηκε γερανός για να τα βγάλει.

Το τηλεοπτικό δίκτυο WDSU-TV ανέφερε ότι στρατιώτες, εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και ομάδες διάσωσης, καταφθάνοντας στον αυτοκινητόδρομο 26, δυτικά του Lucedale, είδαν να έχει καταρρεύσει τόσο η ανατολική όσο και η δυτική λωρίδα του δρόμου. Η τρύπα είχε μήκος περίπου 15 μέτρα, ενώ το βάθος έφτανε τα 6.

Την Κυριακή, ο τυφώνας Ida προκάλεσε καταιγίδα κατηγορίας 4, μια από τις ισχυρότερες που έπληξαν ποτέ την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, καταστρέφοντας ολόκληρες στέγες και αντιστρέφοντας τη ροή του ποταμού Μισισιπή.

Στη νοτιοδυτική γωνιά του Μισισιπή, ολόκληρες γειτονιές έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να είναι αδιάβατοι, ενώ έχουν σημειωθεί και ανεμοστρόβιλοι.

Ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε ψηφιακά τη Δευτέρα με τον κυβερνήτη του Μισισιπή, Tate Reeves, μαζί με τον Edwards της Λουιζιάνας και δημάρχους από πόλεις και συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα. Ο πρόεδρος έλαβε μια ενημέρωση σχετικά με τον αντίκτυπο της καταιγίδας και συζήτησε πώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να παράσχει βοήθεια.

«Συντονίζουμε στενά με κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους κάθε μας βήμα» δήλωσε ο Μπάιντεν.