Διαβαθμισμένα έγγραφα εντοπίστηκαν και στο σπίτι του Μάικ Πενς στην Ιντιάνα την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο δικηγόρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε επιστολή του στα National Archives (Εθνικά Αρχεία), στην πιο πρόσφατη από μια σειρά ανακαλύψεων υλικού με εμπιστευτικές πληροφορίες σε κατοικίες.

Ads

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα αρχεία «φαίνεται να είναι ένας μικρός αριθμός εγγράφων που φέρουν απόρρητες σημάνσεις που κατά λάθος συσκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν στο προσωπικό σπίτι του πρώην αντιπροέδρου στο τέλος της τελευταίας κυβέρνησης», έγραψε ο δικηγόρος του Πενς, Γκρεγκ Τζέικομπ, στην επιστολή που έδωσε και στο πρακτορείο Associated Press. Όπως υποστήριξε, ο Πενς «προσέλαβε εξωτερικό συνήγορο, με πείρα στο χειρισμό απόρρητων εγγράφων, για να εξετάσει αρχεία που ήταν αποθηκευμένα στο σπίτι του αφού δημοσιοποιήθηκε ότι έγγραφα με διαβαθμισμένες σημάνσεις βρέθηκαν στην κατοικία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ήδη ορίσει ειδικούς συμβούλους για να διερευνήσουν την παρουσία εγγράφων με σήμανση διαβάθμισης που έχουν ληφθεί από την ιδιοκτησία του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα και από την κατοικία του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν και το πρώην γραφείο του στην Ουάσιγκτον. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι περίπου 300 έγγραφα, που φέρουν την επισήμανση ότι είναι απόρρητα, συμπεριλαμβανομένου του άκρως απόρρητου επιπέδου, ελήφθησαν από το Μαρ-α-Λάγκο, και οι αξιωματούχοι προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν ο Τραμπ ή οποιοσδήποτε άλλος θα πρέπει να κατηγορηθεί για παράνομη κατοχή αυτών των αρχείων ή για απόπειρα εμποδίζουν την πολύμηνη ποινική έρευνα.

Ο δικηγόρος του Μάικ Πενς ανέφερε στην επιστολή του ότι ο πρώην αντιπρόεδρος «αγνοούσε την ύπαρξη ευαίσθητων ή διαβαθμισμένων εγγράφων στην προσωπική του κατοικία» και «κατανοεί την υψηλή σημασία της προστασίας ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών και είναι έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστεί πλήρως με την Εθνική Αρχεία και κάθε κατάλληλη έρευνα».

Ads

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μάικ Πενς είχε δηλώσει στο Associated Press τον Αύγουστο ότι δεν είχε μαζί του καμία απόρρητη πληροφορία όταν έληξε η θητεία του.