Η οργάνωση των τζιχαντιστών «Ισλαμικό Κράτος» είναι μια απειλή που «ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ads

Όπως είπε το «Ισλαμικό Κράτος» λόγω της σύνθεσης της οργάνωσης και του εξοπλισμού του αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ ακόμη και από την Αλ Κάιντα. Παράλληλα σημείωσε πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν άμεση απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ ανεξάρτητα εάν αυτά είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον κίνδυνο που αποτελούν οι μαχητές εκείνοι που προέρχονται από δυτικές χώρες και κάποια στιγμή θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περίπου 12.000 ξένοι μαχητές τζιχαντιστές από 50 διαφορετικές χώρες έχουν πάει στη Συρία από την αρχή του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια. Μεταξύ αυτών, όπως ανακοινώθηκε, είναι και ένας «μικρός αριθμός Αμερικανών», περίπου εκατό.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους τζιχαντιστές της Δύσης, τους 12.000 ξένους δηλαδή, είναι και ο Βρετανός, ονόματι “Τζον”, που εκτέλεσε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η Μεγάλη Βρετανία απέκλεισε την πιθανότητα διαπραγμάτευσης με το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η μόνη δυνατή λύση για τους Βρετανούς είναι η συνεργασία με την κυβέρνηση του Ιράκ.

Ads