Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ινδία εδώ και επτά ημέρες, στον βαρύτερο απολογισμό των τελευταίων 20 χρόνων. Τα νοσοκομεία, «ασφυκτικά γεμάτα», προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη μαζική προσέλευση των θυμάτων του καύσωνα.

Ads

«Εργάζομαι ως γιατρός σε αυτήν την περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια και ποτέ μου δεν είδα τόσα πολλά θύματα που διακομίζονται εδώ να έχουν ήδη υποκύψει», δήλωσε ο Τζ. Β. Σουμπαράο, γιατρός στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών Ρατζίβ Γκάντι και πρόσθεσε: «Οι φτωχότεροι και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους της θερμοπληξίας, έχουν πληγεί περισσότερο».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν υποτιμημένος. Κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, χάνουν την ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα, το 2015 ωστόσο αποτελεί ήδη το έτος με τα περισσότερα θύματα από το 1995, όταν 1.677 άνθρωποι πέθαναν από τις επιπτώσεις του καύσωνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μόνο στο κρατίδιο Άντρα Πραντές (νοτιοανατολικά), 1.020 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την 18η Μαΐου, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τα θύματα που καταγράφθηκαν συνολικά πέρυσι από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι γιατροί της περιοχής τονίζουν ότι ποτέ στα χρονικά δεν έχουν καταγραφεί τόσα σοβαρά περιστατικά.