Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας βγάζει σε δημοπρασία ένα εγκαταλελειμμένο χωριό φάντασμα, στο οποίο κατοικούσαν κυρίως πληθυσμοί ελληνικής καταγωγής στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Ads

Πρόκειται για το Λεβίσι, στα τουρκικά Καγιάκιοϊ, το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να το παραχωρήσει σε ιδιώτη έναντι περίπου 10,5 εκατομμυρίων ευρώ για αναστήλωση και τουριστική εκμετάλλευση.

Το Λεβίσι βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο, στα τουρκικά παράλια κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο Φετιγέ – Μάκρη, και αποτελείται από εκατοντάδες ερειπωμένες κατοικίες και δύο εκκλησίες, που απλώνονται σε μια βουνοπλαγιά. Το χωριό – φάντασμα, όπως αναφέρει το Βήμα, θα βγει στο σφυρί στις 23 Οκτωβρίου και η συμφωνία προβλέπει την ενοικίασή του για 49 χρόνια. Ενδιαφέρον έχουν δείξει ήδη δύο εταιρείες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Το Λεβίσι άδειασε στις 30 Ιουνίου του 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών. Περίπου 2.000 άμαχοι ξεκίνησαν από την Τουρκία το μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς, που για πολλούς από αυτούς κατέληξε στη Νέα Μάκρη της Αττικής και στο χωριό Φαράκλα της βόρειας Εύβοιας.

Ads