Η Άγκυρα πιθανόν να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-57, αν τελικά η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση των F-35, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Ads

Αυτό αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για την ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου. Αυτή η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει και την αγορά Su-57, που είναι άμεσος «αντίπαλος» των F-35, αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα. Όμως, αυτό προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον και οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία, καθώς θεωρούν ότι αυτό το όπλο δεν είναι συμβατό με τις νατοϊκές άμυνες.

Επιπλέον νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ προβλέπει «πάγωμα» της παράδοσης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών S-400. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Πούτιν είχε επικρίνει τις ΗΠΑ, επειδή προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία. 

Ads

Το Su-57 της Ρωσίας είναι μαχητικό αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς. Έκανε την παρθενική πτήση του το 2010 και ακόμη οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις δοκιμές.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επιλέξει το στρατιωτικό αεροσκάφος που επιθυμεί. Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ αποφάσισε να αγοράσει τα καλύτερα της κάθε κατηγορίας. 

Επέκρινε, επίσης, την στάση που υπάρχει από χώρες κατά της Τουρκίας αναφορικά με την συγκεκριμένη αγορά από τη Ρωσία των S-400, ως «άδικη». Ο Πούτιν τόνισε, ακόμη, ότι έχει συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ενδεχόμενο συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, στο σκέλος της παραγωγής.