Η Τουρκία ξεκίνησε βομβαρδισμούς στην περιοχή Αφρίν στα σύνορα με τη Συρία, την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν εισβάλει χερσαία στρατεύματα στη συριακή αυτή περιοχή.

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AlHaber, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τονίζει ότι η Τουρκία αναπτύσσει και οπλικά συστήματα κατά των αντιαρματικών πυραύλων που χρησιμοποιεί η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG).

Η Τουρκία οφείλει να καθαρίσει τη βόρεια Συρία από τα, όπως τα αποκάλεσε, τρομοκρατικά στοιχεία, υποστηρίζοντας επίσης ότι η Τουρκία και η Μόσχα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στην Αφρίν.

Για βαρύ βομβαρδισμό, με περίπου 70 βλήματα, κουρδικών χωριών της περιοχής Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, έκαναν λόγο οι YPG, σημειώνοντας ότι άρχισε γύρω στα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε σήμερα το πρωί.

Ads

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Ρότζχατ Ροτζ δήλωσε στο Reuters ότι πρόκειται «για τον βαρύτερο τουρκικό βομβαρδισμό» από τότε που η τουρκική κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, ανατολικά του Ευφράτη.

Διαψεύδει η Μόσχα τα περί απόσυρσης στρατιωτών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι οι πληροφορίες που μετέδωσαν ΜΜΕ περί απόσυρσης των μονάδων του ρωσικού στρατού από την περιοχή Αφρίν της Συρίας, διαψεύστηκαν.

«Αυτές οι πληροφορίες διαψεύστηκαν» διαβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Λαβρόφ δεν διευκρίνισε από ποιον διαψεύστηκαν οι εν λόγω αναφορές.

Νωρίτερα, το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, μετέδωσε ότι αποχώρησε από την περιοχή η ρωσική δύναμη των 170 στρατιωτών.

ΗΠΑ: Η τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στη συριακή Αφρίν αποσταθεροποιεί την περιοχή

Τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες, θα υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και δεν θα βοηθήσουν να προστατευθεί η μεθοριακή ασφάλεια της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν πιστεύουμε πως μια στρατιωτική επιχείρηση εξυπηρετεί τον σκοπό της περιφερειακής σταθερότητας, τη συριακή σταθερότητα ή πραγματικά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως έχει περιορισμένη πληροφόρηση για τις στρατιωτικές κινήσεις στις οποίες φέρεται να έχει προχωρήσει η Τουρκία. «Το είδος των απειλών ή δραστηριοτήτων στο οποίο μπορεί να αναφέρονται αυτές οι αρχικές πληροφορίες, δεν νομίζουμε ότι προωθεί οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα. Είναι αποσταθεροποιητικές».