Η Ρωσία θα αλλάξει το στρατιωτικό της δόγμα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και της εντονότερης παρουσίας των νατοϊκών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με σύμβουλο του Κρεμλίνου και αναπληρωτή γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Μιχαήλ Ποπόφ. Η σύγκρουση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην γεωπολιτική σκακιέρα φαίνεται ότι επιστρέφει ξανά.

Ads

 
Ο σύμβουλος δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι το νέο δόγμα θα απεικονίζει τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής του οποίου, Αντερς Φο Ράσμουσεν, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα αυξήσει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη «για να προστατεύσει τα μέλη του». Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από αίτημα του Ουκρανού πρωθυπουργού, Αρσένι Γιατσένιουκ, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας στο Σύμφωνο. Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωνε ότι «Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός», αλλά επίσης και ότι «μπορεί να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε 15 μέρες εάν θέλει».
 
Επίσης την Δευτέρα, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας κατηγορούσε την Μόσχα ότι σχεδιάζει έναν «μεγάλο πόλεμο που θα κοστίσει εκατομμύρια ζωές». Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες και εκ νέου δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Παρά τα θετικά βήματα που αποφασίστηκαν στην σύνοδο του Μινσκ από τον Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, το πολιτικό προσωπικό της Ουκρανίας έχει προβεί σε δηλώσεις κλιμάκωσης της έντασης, όπως η ανακοίνωση πως «η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία» και ότι «η Ρωσία θα κλείσει την στρόφιγγα φυσικού αερίου προς ευρωπαϊκές χώρες».
 
Η σύγκρουση όμως οδηγεί την Ευρώπη εκ νέου στην σκιά ενός ψυχροπολεμικού κλίματος. Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνες όλες τις κομμουνιστικές χώρες. Την στάση αυτή υιοθέτησε κυρίως μετά το ξέσπασμα του Πολέμου της Κορέας το 1950. Λειτούργησε κυρίως ως η απάντηση της Δύσης στην στρατιωτική δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης. 
 
Τώρα, ο Ποπόφ δήλωσε πως «οι δράσεις του ΝΑΤΟ αποτελούν μια από τις βασικές εξωτερικές απειλές για την Ρωσία». «Η πρόθεση του ΝΑΤΟ να αυξήσει τα στρατεύματά του κοντά στα σύνορά μας είναι απόδειξη της επιθυμίας των ΗΠΑ και των ηγετών του Συμφώνου να συνεχίσουν την πολιτική της έντασης με την Ρωσία», συμπλήρωσε, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το ποιες αλλαγές θα γίνουν στο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.
 
Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν το ΝΑΤΟ είναι σε θέση, μόλις ληφθεί η σχετική απόφαση στην Σύνοδο της Ουαλίας αυτή την εβδομάδα, να αναπτύξει τα στρατεύματά του εντός 48 ωρών. Επίσης, βέβαια, είπε ότι τα σχέδιά του δεν θα παραβιάσουν το Σύμφωνο με την Ρωσία του 1997.
 
Ανάμεσα στις 28 χώρες του ΝΑΤΟ, είναι η Τσεχία και η Πολωνία αλλά όχι η Ουκρανία. Η πρόθεση του Κιέβου να αποτελέσει την 29η χώρα δεν έχει λάβει θετικές αντιδράσεις από την Μόσχα, όπως ήταν φυσικό. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ότι «αυτές οι κινήσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους ρωσόφιλους αντάρτες».
 
Όμως η Ευρώπη δεν δείχνει να την ενδιαφέρει ουσιαστικά αυτό καθώς παρά τις απειλές του Πούτιν για την επιβολή νέων εμπάργκο σε δυτικά προϊόντα, ετοιμάζεται να αποφασίσει νέες κυρώσεις. Μόνο η Σλοβακία αποτελεί τον ευρωπαίο «αντάρτη» τονίζοντας ότι θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις εφόσον αυτές πρόκειται να πλήξουν την χώρα.