Ενώπιων του δικαστηρίου βρέθηκε σήμερα, ο 17χρονος, ελληνικής καταγωγής, Δημήτρης Παγουρτζής, που χθες άνοιξε πυρ και αιματοκύλισε το σχολείο του στην Σάντα Φε τον ΗΠΑ, σκοτώνοντας εννέα συμμαθητές του κι έναν καθηγητή. 

Ads

Ο Παγουρτζής που μπήκε στο σχολείο του φέροντας καραμπίνα και περίστροφο, φέρεται να δήλωσε ότι δεν σκότωσε μαθητές που συμπαθούσε γιατί ήθελε να πουν την ιστορία του. 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, συνεργάστηκε με τις αρχές, ενώ δήλωσε στον ανακριτή ότι έδρασε μόνος του. 

Κρατείται χωρίς εγγύηση και κατηγορείται για μαζική ανθρωποκτονία, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών. 

Ads

Σε βίντεο που κάνει το γύρω του διαδικτύου, ο 17χρονος εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου όπου ερωτάται αν θέλει να του ανατεθεί δικηγόρος για την υπεράσπισή του. Απαντά: «Ναι, κύριε». 

Το προφίλ 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μίντια ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής έχει καταγωγή από την Καρδίτσα. Ο πατέρας του είναι στέλεχος της NRA, της Εθνικής Ένωσης Όπλων, δηλαδή του αμερικανικού λόμπι των όπλων. 

Οι αναρτήσεις του Παγουρτζή στα social Media αλλά και τα όσα έγραφε το ημερολόγιό του αποκάλυπταν την εμμονή του με τα όπλα. Διακήρυττε εξάλλου ότι ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει και να πεθάνει. 

Λίγες ημέρες πριν εισβάλλει ένοπλος το σχολείο του είχε αναρτήσει στο Facebook μια φωτογραφία με ένα μαύρο T – Shirt που έφερε το μήνυμα: «Born to kill» (Γεννημένος για να σκοτώνει). Σε μια άλλη φωτογραφία έχει ανεβάσει φωτογραφίες με μια καμπαρντίνα την οποία φέρεται να φορούσε κατά τη διάρκεια του μακελειού και η οποία είχε ναζιστικά σύμβολα ενώ είχε αναρτήσει και φωτογραφίες με ένα ψεύτικο πιστόλι. 

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι καταχωρίσεις στο ημερολόγιο του Παγουρτζή, που κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς, αποκαλύπτουν ότι «όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση, αλλά και ότι ήθελε επίσης να αυτοκτονήσει» μετά το μακελειό. Αλλά, πρόσθεσε, «δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει».

Οι λογαριασμοί του στο facebook έχουν πλέον απενεργοποιηθεί ενώ ο δράστης ή οι δράστες – μαζί με τον Παγουρτζή συνελήφθη ένα ακόμη άτομο που εξετάζεται αν συμμετείχε στην επίθεση – ήθελαν πολλούς νεκρούς. Εκτός από τα όπλα που έφερε ο Παγουρτζής εντοπίστηκαν εκρηκτικά στην ευρύτερη περίμετρο του σχολείου.