Το στρατόπεδο θανάτου του Νταχάου επισκέφτηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωσή του. 

Ads

«Είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε τους ανθρώπους που διώχθηκαν και βασανίστηκαν, επειδή σκέφτονταν διαφορετικά, πίστευαν διαφορετικά και ζούσαν διαφορετικά από την αντίληψη του εθνικοσοσιαλισμού» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. 

«Κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί, όταν συναγωγές χρειάζονται μαζική αστυνομική προστασία ή όταν ραβίνοι δέχονται επίθεση στην καρδιά της Γερμανίας» πρόσθεσε προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο μιας νέας έκρηξης αντισημιτισμού στη χώρα. Σημείωσε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η εβραϊκή ζωή είναι μέρος της γερμανικής κουλτούρας.

 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ευχαρίστησε επίσης του επιζώντας που βρέθηκαν στο Νταχάου για την παρουσία τους και το γεγονός ότι μοιράζονται τις μαρτυρίες τους με τον κόσμο. 

«Είναι μεγάλη τύχη που άνθρωποι όπως εσείς είναι διατεθειμένοι να μας διηγηθούν την ιστορία τους. Με τον τρόπο αυτό η ατέλειωτη οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού αποκτά πρόσωπο. Όχι δεν ξεχνάμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ads