Το Σάββατο, ο πρόεδρος Τραμπ, τουίταρε τις ευχαριστίες του, σε μια σούπερ – φαν του στα social media, τη Νικόλ Μίνσεϊ. Ήταν ένας τρόπος να μεταφέρει και να μεγεθύνει το θαυμασμό της Μίνσεϊ προς το πρόσωπό του, στα 35 εκατομμύρια followers που έχει. 

Ads

Που είναι το πρόβλημα; Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι το συγκεκριμένο twitter feed ανήκει σε κάποια με το όνομα Νικόλ Μίνσεϊ. Η Washington Post αναφέρει ότι ο λογαριασμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, φέρει πολλά σημάδια μιας καμπάνιας παραπληροφόρησης «με ρωσική στήριξη». 

Την Κυριακή το Twitter ανέστειλε το λογαριασμό με το όνομα Νικόλ Μίνσεϊ, γνωστό με ως @ ProTrump45, αφού αρκετοί άλλοι χρήστες αποκάλυψαν ότι ήταν πιθανώς ψεύτικο και δημιουργήθηκε για να ενισχύσει το περιεχόμενο υπέρ του Τραμπ και να προωθήσει συγκεκριμένη ατζέντα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο Κλιντ Βατ, πρώην πράκτορας του FBI, δήλωσε σχετικά: «Ο πρόεδρος δεν γνωρίζει αν το προφίλ είναι ρωσικό bot  ή όχι. Απλά προωθεί μια αφήγηση, είτε είναι αληθινή, είτε είναι ψευδής. Αυτό δημιουργεί ένα παράθυρο, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για οποιονδήποτε αντίπαλο να επηρεάσει ή να δυσφημήσει τον πρόεδρο». 

Ads

Η WP σημειώνει ότι παρότι ο Τραμπ δέχεται παραινέσεις από τους συμβούλους του να είναι πιο προσεκτικός και να μετριάσει τη μανία του με το twitter τώρα που είναι πρόεδρος εκείνος λήγει με συνοπτικές διαδικασίες τις σχετικές συζητήσεις και συνεχίσει την ίδια πρακτική. Ότι θεωρεί πως προωθεί την ατζέντα του αναμεταδίδεται με συνοπτικές διαδικασίες.