Την επέκταση της ισχύος του μέτρου για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 6 ετών και άνω, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού και συγκεκριμένα σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, πολυκαταστήματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, νοσηλευτήρια, κλινικές, οίκους ευγηρίας, άλλα ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας, φαρμακεία, υπηρεσίες ή τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται και εξυπηρετούν κοινό, πρακτορεία στοιχημάτων και ανελκυστήρες. Η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση.

Επίσης, σύμφωνα με το σημερινό Διάταγμα, η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη μοριακή εξέταση ανίχνευσης του κορονοϊού καθορίζεται στα 75 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδος διερεύνησης της νόσου COVID-19 είναι η διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR).