Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ads

Ο μοναδικός συνυποψήφιος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνεχάρη την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την νίκη της.

Η ψηφοφορία που οδήγησε στην επιλογή της κυρίας Γκεοργκίεβα εξελίχθηκε σε «θρίλερ», καθώς η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας κέρδισε την στήριξη της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ για να λάβει το χρίσμα της Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά απέτυχε, αρχικά, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να οριστεί υποψήφια, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, έπειτα από δύο γύρους ψηφοφοριών.

Ένας υποψήφιος χρειαζόταν να εξασφαλίσει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 65% των πληθυσμών των κρατών-μελών. Ο Ολλανδός τέως επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν ο μοναδικός συνυποψήφιος της Γκεοργκίεβα, έπειτα από την αποχώρηση τριών άλλων υποψηφίων.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι, παραδοσιακά, το Ταμείο διοικείται από Ευρωπαίο, σε αντιδιαστολή με την Παγκόσμια Τράπεζα, που διοικείται από Αμερικανό.