Είναι αλλεργική στον σύζυγο της!

Ads

Δεν πρόκειται για κάποια σύζυγο που δεν θέλει να βλέπει μπροστά της τον άντρα της, αλλά για μια γυναίκα που πραγματικά έχει αλλεργία ακόμα και σε αυτόν.

Η 29χρονη Τζοάνα Γουάτκινς από τη Μινεσότα των ΗΠΑ είναι αλλεργική στον σύζυγό της, σε βαθμό που δεν μπορεί να τον φιλήσει ή να περάσει χρόνο μαζί του στο ίδιο δωμάτιο. Αν το κάνει, κινδυνεύει να πεθάνει.

Κι όλα αυτά εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου, του Mast Cell Activation Syndrome, μιας σοβαρής διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος που την κάνει αλλεργική σχεδόν στα πάντα, ακόμη και στην μυρωδιά του άνδρα της, σύμφωνα με το BBC.

Ads

image

Δεν είχε κάνει αλλεργικό τεστ πριν τον παντρευτεί; Όταν η Τζοάνα παντρεύτηκε το 2013 η ζωή της δεν ήταν το μαρτύριο που είναι σήμερα. Δεν φανταζόταν ότι η ασθένεια της θα επιδεινωθεί τόσο δραματικά μέσα σε 3 χρόνια. Εργαζόταν κανονικά ως δασκάλα, είχε προηγουμένως παρουσιάσει κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις απέναντι στους γονείς της, σε φίλους και σε άλλους ανθρώπους, αλλά το μεγάλο της δράμα ήταν όταν αυτό πλέον συνέβη και με τον σύντροφό της.

Αυτό συνέβη σταδιακά. Η Τζοάνα άρχισε να νιώθει όλο και πιο άσχημα, κάθε φορά που ο άνδρας της έμπαινε στο δωμάτιό της. Κάποια στιγμή, άρχιζε μέσα σε ελάχιστα λεπτά να έχει σοβαρά συμπτώματα αναφυλαξίας, οπότε ο σύζυγός της αναγκαζόταν να βγει από το δωμάτιο. Έτσι πέρυσι κατάλαβαν ότι όσο κι αν το θέλουν δεν μπορούν στα αλήθεια να ζήσουν μαζί.

Πώς ζει, λοιπόν, αυτό το ασυνήθιστο ζευγάρι; Δύσκολα! Η Τζοάνα ζει μόνη της σε μια σοφίτα με σφραγισμένα παράθυρα και κλειστές πόρτες και με ειδικά μηχανήματα να φιλτράρουν τον αέρα για να τον καθαρίσουν από αλλεργιογόνους παράγοντες. Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να πάθει αλλεργικό σοκ. Η σχέση τους θυμίζει σχέση από απόσταση. Για να μοιραστούν κάτι, πχ να δουν μία ταινία, οι δυο τους παρακολουθούν το έργο σε διαφορετικά δωμάτια αλλά ανταλλάζουν μηνύματα μεταξύ τους ώστε να μην χάνουν την επαφή.

image

Υπάρχει γιατρειά; Η φαρμακευτική αγωγή για το εν λόγω σύνδρομο δεν τη βοηθά μέχρι στιγμής και έτσι το ζευγάρι δεν ξέρει εάν και πότε τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Οι γιατροί δοκιμάζουν διάφορες θεραπείες, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, οπότε αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η 29χρονη παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη κι αν μυρίσει ένα τσιγάρο ή μια πίτσα από άλλα σπίτια σε απόσταση, γι’ αυτό αναγκάζεται να μένει με κλειστά παράθυρα, ιδίως όταν ο άνεμος φυσάει προς το μέρος του σπιτιού της. Έχει να φύγει από το σπίτι της για παραπάνω από 1 χρόνο. Οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους δεν έχει απειλητικές για τη ζωή της αλλεργικές αντιδράσεις, είναι τα αδέλφια της που τη βοηθάνε. Αλλά και αυτά, προτού μπουν στο δωμάτιό της, δεν πρέπει να έχουν φάει καυτερά φαγητά, πρέπει να έχουν κάνει ντους με συγκεκριμένο σαπούνι και να φοράνε μάσκες και ειδικά ρούχα, όταν την πλησιάζουν. Ακόμη και τότε όμως, παρά τις τόσες προφυλάξεις, μετά από κάθε επίσκεψή τους, η κατάσταση της Τζοάνα χειροτερεύει.

image

Και τι θα γίνει με το ζευγάρι; Κανείς δεν ξέρει.

Και οι δύο πάντως δηλώνουν ότι αγαπιούνται και θα περιμένουν όσο χρειαστεί για να μπορέσουν να ζήσουν φυσιολογικά μαζί.