Επί 17 ημέρες βρίσκονται εν πλω και θαλασσοδέρνονται με 7 μποφόρ, 32 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου, στη Μεσόγειο από το πλοίο Sea Watch3.

Ads

Επί 17 ημέρες περιμένουν μια απόφαση από τους Ευρωπαίους, ώστε να βρεθεί ασφαλές  λιμάνι για την αποβίβαση τους, μαζί με άλλους 17 που βρίσκονται στο σκάφος Sea Eye – δύο πλοία που έχουν αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Μάλτας.

Όμως η διάσωση στη θάλασσα στα νερά της Λιβύης έχει ποινικοποιηθεί στην Ευρώπη και οι επίτροποι της Κομισιόν θεωρούν μάλλον πως οι επιβάτες μεταξύ των οποίων και γυναικόπεδα που έχουν πάθει αφυδάτωση λόγω των εμετών, μπορούν να αντέξουν. Και να μην αντέξουν πάντως σύμφωνα με τις πολιτικές της ΕΕ, ήταν προορισμένοι είτε να πνιγούν στη θάλασσα είτε να μείνουν δέσμιοι στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης

Το tvxs.gr έχει αναδείξει με διάφορες αφορμές το θέμα
, το οποίο φαίνεται να μην αφορά τα κυρίαρχα μέσα. Η υπογραφή της Διακήρυξης της Μάλτας ανάγκασε όλα τα διασωστικά πλοία των ΜΚΟ που έπλεαν στη Λιβύη να αποσυρθούν καθώς ανατέθηκε η «διάσωσή» τους στο Λιμενικό σώμα της Λιβύης που επιστρέφει τους «διασωθέντες» στους δυνάστες τους. Δηλαδή στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης όπου βιάζονται κακοποιούνται πωλούνται και εκτελούνται. Παρά ταύτα όμως και εξαιτίας των φρικτών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, δραπετεύουν κατά εκατοντάδες από τα κολαστήρια έστω κι ας γνωρίζουν πως το πιθανότερο είναι να πνιγούν καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ΕΕ που δεν θέλει να τους φιλοξενήσει.

«Βρίσκονται στη θάλασσα για 17 ημέρες και ήταν υπό κράτηση επί μήνες στη Λιβύη. Είναι απελπισμένοι» έγραψε στο πλήρωμα του Sea Watch στο Twitter. Ορισμένοι από αυτούς βούτηξαν στη θάλασσα με πρόθεση να φτάσουν κολυμπώντας στη Μάλτα

Η Ευρώπη το συζητά…

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε μετά το δεκαήμερο πως η  Κομισιόν συνεχίζει τις εντατικές επαφές με ορισμένες χώρες-μέλη που είναι πρόθυμες να βρεθεί λύση προκειμένου να επιτραπεί στους «μετανάστες» να αποβιβαστούν «γρήγορα». Τόνισε μάλιστα ότι ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος «ζήτησε από ορισμένες χώρες-μέλη να υποστηρίξουν και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια».

Υπάρχουν μερικές χώρες, που έχουν εκδηλώσει προθυμία να συνεισφέρουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια και να στηρίξουν τη Μάλτα, αλλά οι επαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί και προς το παρόν δεν θα γίνουν ανακοινώσεις, μέχρι οι ίδιες οι χώρες να το κάνουν. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία δήλωσαν πρόθυμες να φιλοξενήσουν κάποιους από τους  πρόσφυγες αλλά όχι το σύνολο.

Παρά τις απαγορεύσεις υπάρχουν ελάχιστα διασωστικά πλοία που περισυλλέγουν συχνά ημιθανή κορμιά, προκειμένου να τα οδηγήσουν σε ασφαλή στεριά. Εκεί όπου υπάρχει ασφάλεια όμως, οι πόρτες είναι κλειστές με ευθύνη της ΕΕ. Ακόμα και οι λεγόμενες προοδευτικές παρατάξεις σιωπούν και επικαλούνται πίσω από κλειστές πόρτες την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη προκειμένου να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική. Είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, ακολουθούν τελικά την ατζέντα της.