Συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση επιζητά η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA το Σάββατο, με στόχο να διαπραγματευτεί το οριστικό τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την παράδοση των όπλων, ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες ζητώντας τον άνευ όρων αφοπλισμό της.

Ads

 
Σε ανακοίνωσή της η ΕΤΑ δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες για την επιστροφή των κρατούμενων μελών της οργάνωσης, δίνοντας τέλος στη στρατιωτική τους δομή, με πλήρη αφοπλισμό. Παράλληλα σημειώνει πως θα ακούσει τις προτάσεις τόσο της γαλλικής όσο και της ισπανικής για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα της.
 
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα χρόνο η ΕΤΑ ανακοίνωσε το τέλος του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία, που διήρκεσε πάνω από τέσσερις δεκαετίες αφήνοντας πάνω από 800 νεκρούς, χωρίς  ωστόσο να αφοπλιστεί.
 
Η βασική αυτονομιστική οργάνωση έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα καίρια πλήγματα με πολυάριθμές συλλήψεις μελών της και ανακάλυψη από τις αρχές πολλών κρησφύγετών της με οπλισμό.
 
«Η μοναδική ανακοίνωση που αναμένουμε και απαιτούμε είναι ο άνευ όρων αφοπλισμός της. Γνωρίζουν ότι δεν έχουμε διαπραγματευτεί και δεν θα διαπραγματευτούμε με μία τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίαζ απαντώντας στην πρόσκληση της ΕΤΑ.